Фестивал еколошког, религијског, туристичког и омладинског документарног филма Вива Фестивал у првом онлајн издању почиње пројекцијама одабраних туристичких филмова у три термина од 12, 20 и 01 сати на страници www.vivaba.com.

У оквиру категорије туристички филм данас ће бити приказано 10 филмских остварења у којима ће аутори на специфичне начине гледаоце одвести у аргентински “Ел Салто” (Мелиса Ђордано и Хернан Римолди), градић потопљених сјећања, упознати се са израдом церемонијалних маски од храста у селима португалске регије Серра да Лоусã “Плутана маска”’ (Тиаго Сервеира), израдом парфема у древном Египату “Авантура мириса” (Сахин Јигит), огњеним ритуалима и народним обичајима клана Кашкаи кроз филм “Ојагх”, иранског аутора Али Боландназара.

Филмом “Лу-лу лу-лу”, редитеља Предрага Тодоровића, путујемо у планинске регије источне Србије, гђе се од заборава чувају пастирске “пјесме без ријечи”, а филм “Губим те” (Алекса Ристовић), инспириран је Азурним прозором на малтешком отоку Гозо.

У данашњем програму бит ће приказан и филм “Застава” (Марио Орозцо), којим нас аутор води у Мексико, кољевку астечке цивилизације, одакле “Путевима Јапана” (Лукас Ру), пратимо француског блогера Ала Канзалија на 105 километара дугом ходочашћу кроз прелијепе крајолике Јапана.

Туристичка разгледница “Посјетите Јужну Штајерску” (Кристијан Тафернер), најбољи је начин за упознавање с овим бисером Аустрије, а француски филммејкерски пар Кендис и Жан-Емануел вишемјесечна истраживања живота Новозеланђана, њихових хобија, навика, Мāори културу дочарали су у филму “Сјеверно око Новог Зеланда”.

Сви филмови који ће бити приказани данас, доступни су и ондеманд, а више информација доступно је на њеб страници Фестивала www.vivaba.com.