Тужитељство Босне и Херцеговине подигло је данас оптужницу против Фадила Новалића, премијера Федерације Босне и Херцеговине, Фахрудина Солака, суспендираног директора Федералне управе цивилне заштите, Фикрета Хоџића, директора “Ф.Х. Сребрене малине”, и Јелке Миличевић, замјенице премијера Федерације и федералне министрице финансија.

Правно лице “Ф.Х. Сребрена малина”, те Новалића, Солака и Хоџића Тужитељство БиХ терети за удруживање ради чињења казнених дјела у вези са дјелима “злоупотреба положаја или овласти, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, прање новца, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига или исправа, кривотворење службене исправе и повреду обвезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финанцијских извјешћа и њихово фалсификовање или уништавање”.

”Оптужницу још нисам видјела, осим дијела који наводе медији, зато не бих шпекулисала. Али, истине ради, морам рећи да у својој каријери нисам имала чистији случај. Већ шест мјесеци с колегама, истражитељима, укључујући и међународне експерте, прикупљамо и провјеравамо доказе, проводећи нашу истрагу. Не постоје докази који потврђују наводе оптужице за премијера, а апсолутно не постоје докази за прање пара и примање дара, изјавила је за Фену Васвија Видовић, главни адвокат тима одбране Фадила Новалића, у коме су још Никица Гржић, Мухидин Капо и Нина Карачић.

”Имајући у виду да смо протеклих шест мјесеци били свједоци медијске харанге, коју бих назвала суђењем прије суђења, желим да нагласим да искрено вјерујем да ће Суд Босне и Херцеговине предмету приступити максимално професионално и да ће пажљиво размотрити колико и каквих доказа Тужитељство БиХ заиста нуди против премијера”, казала је Видовић.