За херцеговачке виноградаре нема одмора. У великим виноградима, у току је резидба лозе. Виноградари у Требињу данас су обиљежили и крсну славу Светог Трифуна, њиховог заштитника.

Вјерским обредом у Царскм виноградима породица Вукоје озваничила је почетак орезивања винове лозе. А да се овдје производи квалитетно грожђе потврђује и недавно освојена златна медаља за квалитет вина произведеног из ових винограда.

РАДОВАН ВУКОЈЕ, власник Подрума вина “Вукоје”, Требиње

“Оно што је веома битно истаћи је да овај рад који сада се дешава у винограду је једна од најбитнијих ствари, тј. резидбом ми одређујемо квалитет будућег грожђа. Пошто ми производима искључиво од свога грожђа вина, онда и квалитет будућег вина”, рекао је Вукоје.

Винари ће вам рећи да је квалитетно вино педесет одсто рад у виноградима,а друга половина у подрумима. Свештеници указују на мистичну нит о повезаности вина и литургије.

ДРАЖЕН ТУПАЊАНИН, требињски парох

“Празник Светог мученика Трифуна јесте празник који виноградари славе као свој дан и треба да размислимо каква је то веза између мучлеништва и винограда”, казао је Тупањанин.

Од данашњег дана виноградари почињу са резидбом у својим виноградима. Народно предање је да од данашњег дана зависи каква ће бити година, тако да је данас сунчан дан овдје у Ластви поред Требиња најава лијепе и успјешне године.