Изложбом “Виртуализација као метода заштите културне баштине под називом “Од фрагмента к цјелини – од старог к новом” у Фрањевачком музеју и галерији (ФМГ) Широки Бријег обиљежен је Међународни дан и Еуропска ноћ музеја 2021. године.

На изложби је у виртуалном окружењу представљено девет стећака с подручја Херцеговине и приморја, који су категоризирани као национални споменици, али и споменици свјетске баштине. Ради се о стећцима с локалитета Пишковић, Славић, Дилић, Ричина, Мокро, Ростово, под Секуланом, Копосици, Оцевље и Мацуље.

Организатори су истакнули како овом дигиталном излагачком праксом намјеравају представити један мали дио локалне прошлости те на тај начин ујединити удаљене временске силнице, спојити различите технологије људског стваралаштва, прожети другачије начина живљења, али и ујединити их у једном простору.

Повјесничарка умјетности и кустосица пројекта Данијела Уцовић казала је како је циљ пројекта подупријети знање и едукацију о стећцима.

“Без обзира што се о њима пуно зна и пише, стећци су и даље за ширу јавност непознаница, а да је то тако указују бројне некрополе које су угрожене и од природног и од људског фактора. Зато овом изложбом желимо што више информирати људе о стећцим,а који су заиста прекрасан и јединствен споменик аутохтоне локалне баштине”, истакнула је Уцовић.

Додала је како овакав вид изложбе још увијек није у правом смислу заживио на нашем подручју.

“Иако овакве изложбе нису нешто ново, ми их овдје можемо сматрати искораком и новом појавом, а све оно што је ново интригира људе и, наравно, онда с таквим интересом долази и познавање стећака и њихових карактеристика, размишљање о њима и неким стварима које још увијек нису знанствено доказане. Реакција публике на овакву врсту изложбе је позитивна, људи то воле видјети и занимљиво им је јер су то некакви нови начини погледа на предмете, изложбу и слично”, казала је Уцовић.

Подсјетила је како на подручју БиХ постоји око 70.000 стећака, а претпоставља се да их је било пуно више.

Прва цјелокупна виртуална изложба у Широком Бријегу

Професор на Академији ликовних умјетности Широки Бријег и вањски сурадник Фрањевачког музеја и галерије Јосип Мијић казао је како ово није први пут да се у широкобријешкој галерији организира виртуална изложба, али је први пут изложба у цијелости виртуална.

Фотографије стећака преко фотограметријских програма “Месхроом” и “Реалитy цаптуре” претворене су у тродимензионалне облике који су уз помоћ апликације “Арлоопа” виртуално постављени у Галерији.

“Када уђете у простор ништа конкретно нећете видјети осим постамената и маркера који уз помоћ апликације активирају виртуалне, тродимензионалне облике. Мислим да ће у будућности виртуалне изложбе, али и виртуални живот све више узимати маха, јер већ постоје платформе гдје можете виртуално бити и живјети”, казао је Мијић.

Подсјетио је да поред виртуалне изложбе стећака посјетитеље у приземљу Галерије могу погледати стални постав и ризницу.

“Они су такође виртуализирани и могу се на тај начин погледати и на службеној интернетској страници наше галерије. Осим тога, у оквиру обиљежавања Међународног дана и Еуропске ноћи музеја данас је одржано предавање о проширеној стварности у ликовној умјетности, а сутра у 16 сати одржат ће се радионица о фотограметрији, односно о томе како фотографије претворити у тродимензионалне облике и подићи на одређену платформу”, казао је Мијић.

Изложба “Виртуализација као метода заштите културне баштине: од фрагмента к цјелини – од старог к новом” остат ће отворена до 16. липња 2021. године.