Најмање 15 чланова Представничког дома и Сената Конгреса САД, осам републиканаца и седам демократа, тестирани су позитивно на вирус корона или се претпоставља да су били заражени, откако је пандемија избила раније ове године.

Посљедњи међу њима је конгресмен из Илиноиса, републиканац Родни Дејвис, који је саопштио да се тестирао након што је у сриједу имао температуру.

“Ако сте напољу, у јавности, придржавајте се социјалног дистанцирања, а када то не можете, молим вас носите маску”, навео је Дејвис у саопштењу.

Позитиван на вирус корона је и Раул Гријалва, демократа из Аризоне, али се, како је навео у саопштењу у суботу, осјећа добро и налази се у самоизолацији, преноси Ројтерс.

Он је рекао да је фрустриран због одбијања појединих посланика републиканаца да носе маске, које могу да успоре ширење вируса корона.

У сриједу је и Луи Гомерт, републиканац из Тексаса, саопштио да је позитиван на вирус корона, али да нема никакве симптоме.

Претходно је и републиканац из Вирџиније Морган Грифит навео да је позитиван на вирус корона, а републиканац из Јужне Каролине Том Рајс објавио је средином јуна на Фацебооку да су он, његова супруга и син тестирани позитивно на вирус корона.

Демократа из Вирџиније и бивши кандидат за потпредсједника САД Тим Кејн саопштио је средином маја да он и његова супруга имају антитијела на вирус корона, а на тесту за антитијела био је позитиван и сенатор Боб Кејси, иначе демократа из Пенсилваније.

Позитиван на вирус корона у априлу је био и републиканац са Флориде Нил Дан, а у марту демократа из Јужне Каролине Џон Канингем.

Републиканци из Пенсивланије, Кентакија и Флориде Мајк Кели, Ренд Пол и Марио Диса Баларт су у марту саопштили да су позитивни на вирус корона.

У марту се такође заразио и демократа из Јуте Бен Макадамс, који је био хоспитализован и потребан му је био кисеоник.

Након што је пуштен из болнице, упозорио је да вирус треба схватити озбиљно.

“Ја сам млад, имам 45 година, здрав сам, вјежбам свакодневно, а тешко ме је погодило”, рекао је он за АБЦ.

У марту је и демократа из Њујорка Нидија Веласкез саопштила да јој је дијагностикован “претпостављени случај вируса корона “, али да никада није тестирана.

Демоката из Масачусетса Сет Мултон (41) у марту је рекао да су он и његова жена у самоизолацији након што су имали симптоме вируса корона.