Почетком прољећа и падом водостаја ријеке Дрине уочене су нове групе миграната на подручју сјевероисточне Босне. Мигранти се крећу у групама од десет до двадесет чланова.

Гласноговорница Граничне полиције БиХ Франка Вицан каже да је од почетка године Постројба граничне полиције Зворник одвратила више од 600 особа од покушаја незаконитог преласка државне границе.

Она подсјећа да та постројба у зони своје одговорности, 24 часа дневно расположивим људским и материјално-техничким средствима која су ограничена и недовољна за потпуну заштиту границе, обавља надзор државне границе у дужини од 165 км.

“Мањак кадровских и материјално-техничких капацитета представља највећи проблем и када би се Граничној полицији осигурало више полицијских службеника и више специјалистичке опреме, на што ГПБиХ годинама упозорава и захтијева помоћ од надлежних тијела, тада би се учинковитије штитила државна граница, а с једним полицајцем на скоро 16 км, односно једном патролом на 32 км, то је изузетно тешко”, казала је Вицан.

У погранично подручје БиХ, мигранти долазе у ноћним часовима како би избјегли сусрете са полицијом, како граничном, тако и локалном.

Након што пређу државну границу, крећу се уз шумовите дијелове и често преко некадашњих линија разграничења Армије БиХ и српских снага долазе даље у Сапну која припада Тузланском кантону. Управо на том подручју још увијек се могу наћи мине и неексплодирана убојна средства, што повећава ризик од људских жртава током кретања миграната.

Они који су већ стигли у Тузлу кажу како им та информација није позната, а о начину на који су прешли у Босну и Херцеговину не желе говорити.

Према информацијама из Граничне полиције БиХ, посљедња акција хапшења кријумчара била је 8. априла када су током превоза преко Дрине 13 пунољетних мушкараца, ухапшена два држављанина Пакистана.

Гласноговорница Вицан упозорава да су службеници Граничне полиције БиХ свакодневно изложени опасностима, посебно када је ријеч о појачаном миграцијском притиску.

Напомиње да су полицајци у дотицају с мигрантима који покушавају незаконито пријећи државну границу, а међу њима су, наводи, тек на седмом мјесту они чије земље су захваћене ратом те настоје ући у земље Еуропске уније.