Влада Федерације БиХ донијела је одлуку о расподјели 30 милиона КМ директне помоћи извозно оријентисаним привредним друштвима, саопштио је министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић.

“Успјели смо да сва мишљења скупимо и да данас донесемо ту врсту одлуке. Укупан број захтјева је 492, од чега формално исправних 391”, рекао је Џиндић.

Одлуком је, навео је Џиндић, обухваћено пет сектора.

“Електро и ауто индустрија добит ће 15 милиона КМ, произвођачи метала и неметала око 600.000 КМ, прерађивачи дрвета те произвођачи папира и графике са 5 милиона КМ, компаније фокусиране на текстил и одјећу ће добити 4 милиона КМ, а хемијска индустрија, односно произвођачи гуме и пластике добит ће око 5 милиона конвертибилних марака”, рекао је Џиндић.

Он је најавио да ће у наредним данима бити потписани уговори са свима који су добили средства, а потом иде расподјела.

Влада је на данашњој сједници донијела и коначну одлуку о смањењу цијене гаса дистрибутивним компанијама за 8,5 посто. Ова одлука ступа на снагу 1. јануара наредне године.

“То појефтињење мора бити пребачено на крајње кориснике гаса. Уколико дође до нових појефтињења увоза, министарство ће реаговати”, рекао је Џиндић.