Више од 600 новинара умрло је од COVID-19 у 59 земаља током десет мјесеци 2020. године, саопштено је данас из Прес Емблем Кемпејн (ПЕК), организације са сједиштем у Женеви.

То је 60 преминулих мјесечно или два позната смртна случаја дневно у свијету.

”Од 602 новинара који су умрли од COVID-19 од 1. марта, Латинска Америка забиљежила је највише случајева, односно више од половине или 303 смрти”, саопштено је из ПЕК-а.

Азија слиједи Латинску Америку са 145 смртних случајева, испред Европе са 94, Сјеверне Америке са 32 и Африке са 28.

”Због своје професије, новинари који одлазе на терен посебно су изложени вирусу. Неки од њих, нарочито фриленсери и фотографи не могу радити од куће”, рекао је главни секретар ПЕК-а Блез Лемпен.

Из ове невладине организације саопштено је да жале због многих смрти које су се могле спријечити. Када је потребно, подржавају захтјеве за новчаном помоћи породицама новинара који су умрли од коронавируса.

У овој организацији вјерују да би медијски радници који прате оне који болују од COVID-19 требали имати приоритетни приступ вакцинацији на захтјев.

Перу је земља с највећим бројем смртних случајева, будући да су 93 медијска радника умрла од коронавируса од марта, према подацима Перуанског националног удружења новинара. Бразил је други с 55 жртава, испред Индије са 53 смртна случаја и Мексика са 45. У Еквадору су забиљежена 42 смртна случаја, а у Бангладешу 41.

Када су у питању европске земље Италија је забиљежила највећи број преминулих новинара – 37, а Сједињене Америчке Државе су у медијима пребројале 31 жртву од COVID-19, Пакистан 22, Турска 17, Велика Британија 13, Панама 11 и Боливија девет смртних случајева. У осталим земљама забиљежени су мањи бројеви смртних случајева у медијима.