Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће интервентни откуп свиња и субвенције узгајивачима значајно помоћи домаћим произвођачима и прерађивачима да сачувају своју производњу, те најавио ће Влада Српске интервенисати и у наредном периоду уколико се за то укаже потреба.

Током посјете фарми пољопривредног произвођача Слободана Петрића у Доњем Магнојевићу код Бијељине, Вишковић је рекао новинарима да је Влада одмах реаговала након захтјева за помоћ домаћег удружења пољопривредника, јер је усљед пандемије вируса корона дошло до проблема у пласману свиња са већом тежином, те да је донијела правилник који је ступио на снагу.

“Интервентно откупљујемо 6.000 свиња килаже преко 110 килограма, док је 60 фенинга по килограму живе ваге субвенција ресорног министарства, односно Владе Српске”, рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да ће ова мјера бити значајна помоћ домаћим и прерађивачима и произвођачима да би сачували своју производњу и да сви скупа, како каже, сачекају нека боља времена која ће доћи послије епидемије вируса корона.

Узгајивач товних свиња Слободан Петрић рекао је новинарима да су семберски узгајивачи стоке, свиња и јунади имали проблем, те су чао чланови Удружења свињогојаца поднијели захтјев Министарству пољопривреде за интервентним откупом на који су надлежни одмах позитивно реаговали.

“Сматрамо да ће наредна три мјесеца, како је одлуком предвиђено, откуп функционисати како треба”, рекао је Петрић и додао да је ова помоћ Владе Српске велика и значајна за пољопривреднике.

Петрић годишње произведе од 1.800 до 2.000 товних свиња, а овим интервентним откупом очекује да ће око 500 свиња које узгаја бити обухваћено, те пласирано на тржиште Републике Српске.

Вишковић је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Борисом Пашалићем након тога посјетио и директора Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” Стеву Филиповића.

Састанку присуствују и градоначелник Бијељине Мићо Мићић, посланик у Народној скупштини Српске Недељко Ћорић, помоћник министра пољопривреде Српске Зоран Малетић и градски менаџер Предраг Јовић.

Ова фабрика тренутно прерађује 10.000 тона воћа и поврћа. Максимални производни капацитет јој је 12.000 тона готовог производа, а искориштеност производа је око 40 одсто.

У овој фирми тренутно ради 50 људи, а запошљава и сезонске раднике.

Фабрика “Сава Семберија” је спремна да преради додатних 8.000 тона поврћа, без обзира на то да ли пољопривредни произвођачи имају склопљен уговор са овом компанијом, захваљујући одлуци Владе Српске да субвенционише откуп поврћа од домаћих пољопривредних произвођача са подручја Српске, речено је раније из ове фирме.

У разноврсној понуди су прозводи од поврћа попут компота, џемова, маремелада, производи од разног пастеризованог поврћа, као и стерилисани производи /готова јела/, сокови и сирћа.

Влада Републике Српске усвојила информацију о стању у производњи и пласману произведеног поврћа у Српској, у вези са пандемијом вируса корона, у којој се наводи да ће из Компензационог фонда бити обезбијеђено два милиона КМ за финансирање интервентног откупа тржишних вишкова поврћа у циљу заштите домаће производње и стабилизације тржишта.