Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да епидемиолошка ситуација изазвана епидемијом вируса корона у том ентитету није добра, али је много боља него што је то случај са Федерацијом БиХ.

“Епидемиолошка ситуација у Републици Српској није добра, и то сви знамо. Ми смо предузели све да набавимо довољно заштитне опреме, респиратора, да наше болничке капацитете у скоро свим дијеловима Републике Српске проширимо”, рекао је Вишковић новинарима на Сокоцу.

Према његовим ријечима, видљиво је да је Република Српска бар на корак испред Федерације БиХ и по питању епидемиолошких мјера, и по питању вакцина.

Он је указао на чињеницу да се Универзитетско-клинички центар у Сарајеву бори са озбиљном несташицом кисеоника, те истакао да Република Српска није у тако тешкој ситуацији.

Вишковић је рекао да је стање у Универзитетском клиничком центру Републике Српске редовно и под контролом и да постоји довољно људских ресурса и болничких капацитета, као и лијекова потребних за лијечење пацијената.

Према његовим ријечима, путем Компензационог фонда Републике Српске прије мјесец дана плаћено је више од два милиона КМ добављачима за набавку кисеоника потребног болницама у Републици Српској.

“Апелујем на грађане да поштују заштитне мјере док год имамао овакву ситуацију, а чули сте да је Србија данас разматрала нове, оштрије мјере, да не кажем према закључавању, према пи-си-ар тестовима за све грађане који улазе у Србију. Видјећемо шта ће се на том пољу дешавати, стање у Републици Српској пратимо свакодневно, а сутра или прекосутра биће и сједница Кризног штаба”, рекао је Вишковић.

Кризни штаб ће у складу са епидемиолошком ситуацијом нставити да доноси адекватне мјере које ће ићи у правцу што скоријег санирања стања, навео је Вишковић.

“Наш здравствени систем ниједног момента није био угрожен. Тренутно је 850 пацијената на болничком лијечењу, а у новембру прошле године било их је 1.200, према томе имамо још простора, а и резервне капацитете, како бисмо испунили очекивања грађана”, рекао је Вишковић.

Он је најавио да у Републику Српску веома брзо треба да стигне нови контигент руске вакцине “Спутњик ве”.

Предсједник Владе Републике Српске поновио је позив грађанима да поштују епидемиолошке мјере, захвалио се здравственим радницима на херојској борби против вируса корона, те одбацио све спекулације према којима, наводно, љекари бјеже са посла, одлазе на боловања или избјегавају одговорност.