Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је на састанку о погоршаној епидемиолошкој ситуацији закључено да у наредним данима треба појачати контроле провођења епидемиолошких мјера, али да је јединствен став да не треба затварати угоститељске објекте.

”Ситуација није добра, дошло је до погоршања у посљедњих дана због чега треба предузети мјере да се заустави раст броја обољелих”, рекао је Вишковић након састанка највиших званичника РС са градоначелницима и представницима министарстава и јавних установа о погоршаној епидемиолошкој ситуацији у вези са вирусом корона.

Он је нагласио да је на састанку договорено да локални и Републички штаб РС свакодневно засједају због погоршане ситуације.

”Договорено је да у свим локалним заједницама путем локалних штабова буду формирана заједничка контролна тијела од припадника полиције, комуналних инспектора и Инспектората РС”, навео је Вишковић.

Он је још једном апеловао на грађане да поштују све мјере да би се избјегла ескалација и ситуација да поједине локалне заједнице буду ”закључаване”, као и одређене дјелатности.

Вишковић, који је командант Републичког штаба за ванредне ситуације РС, рекао је да је његов став да они који не поштују мјере буду новчано кажњени, те да објекти у случају непоштовања мјера буду затворени.

Он је напоменуо и да је примјетно да се након одржаних локалних избора изгубила веза између Републичког штаба и локалних штабова за ванредне ситуације.

Он је додао да свако треба да ради свој посао, те да свима коме треба стоји на располагању за било какве консултације.

”Локални штабови имају право доносити ригорозније мјере у односу на оне које је донио Републички штаб, те уколико буду учествовали у контроли постојећих мјера, можемо да ријешимо 50 одсто проблема”, рекао је Вишковић.

Када је ријеч о смјештају пацијената позитивних на вирус корона, Вишковић је рекао да и даље има значајан простор за смјештај тих лица, те да Влада и ресорно министарство стално доносе мјере ради проширења капацитета.

Вишковић је навео да је Болници у Фочи на данашњој сједници Владе одобрено око 500.000 КМ за завршетак унутрашњих грађевинских радова на спрату Медицинског факултета.

”Никада нећемо дозволити да фали кревет. Користићемо све расположиве установе, које су из области здравства, како бисмо обезбиједили потребне смјештајне капацитете”, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да су већ уложена значајна средства у проширење капацитета Завода ”Др Мирослав Зотовић” у Слатини код Бањалуке, гдје је омогућена и кисеоничка подршка уколико дође до повећаног броја пацијената, те да су сличне активности урађене и у другим локалним заједницама.

Вишковић је упозорио и да је у посљедње вријеме повећан број обољелих међу млађим категоријама становништва, те да је највећи проценат обољелих у узрасном добу од 30 до 40 година, али да проценти расту и међу дјецом.

”Пратимо ситуацију у области образовања, те нам је став да не идемо са затварањем школа у цијелој Републици Српској јер није епидемиолошка ситуација иста у свим локалним заједницама”, рекао је Вишковић.

Он је појаснио да је то разлог зашто се потенцира да локални штабови, у складу са епидемиолошком ситуацијом на њиховом подручју, доносе адекватне мјере.

”Циљ нам је да радимо као тим и да скупа дијелимо одговорност и доносимо мјере, консултујући се и размјењујући искуства”, рекао је Вишковић.