Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са предсједником Савеза синдиката Ранком Мишић о одлуци Владе да повећа плате радника у здравству, образовању и полицији, те нагласио да ће, у оквиру овог процеса, ускоро бити покренути и званични преговори са синдикатом.

Вишковић је нагласио да ће, како би се створиле формално-правне претпоставке за повећање плата у овим секторима, убрзо услиједити разговори са синдикатом, али и измјене више закона по хитном поступку како би већ у јулу запослени у наведеним секторима примили увећану јунску плату.

Током разговора са Мишићевом, Вишковић је указао да, упркос неповољним глобалним околностима узрокованим пандемијом вируса корона, РС биљежи позитивне економске показатеље, укључујући и раст броја запослених и значајно повећање прихода од директних пореза.

Током прошле године запослено је готово 2.000 радника више у односу на 2019. годину, док је у прва три мјесеца ове године приход од пореза и доприноса на плате повећан за 44 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Вишковић је указао да је из буџета Републике Српске од избијања епидемије вируса корона исплаћено 218 милиона КМ помоћи разним секторима, од чега се 74,5 милиона КМ односи на привреду.

Он је истовремено подсјетио да је у прошлој години из републичког буџета привредним друштвима исплаћено осам милиона КМ, у складу са Законом о подстицајима у привреди којим је предвиђена подршка за послодавце који повећају плате запосленим.

Предсједник Савеза синдиката поздравила је најављено повећање плата у јавном сектору, те истакла да би се требало размишљати да, упоредо с тим, дође и до повећања износа најниже плате у РС.