Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће послије празника почети разговори о повећању плата у Републици Српској, а све би требало да буде завршено до 1. јула.

“Преговори крећу између ресорних министарстава и синдиката. Оно што се они договоре биће упућено на Владу, након чега ћемо ићи у измјене законских рјешења по хитној процедури”, рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да би све то требало да буде завршено до 1. јула да би већ јунске плате биле увећане.

“Ми имамо своје калкулације, шта значи који проценат повећања, али не би било коректно да сада говорим о тим подацима. Рећи ћу само да су наш први приоритет здравствени радници, а онда и радници из домена Министарства унутрашњих послова, образовања и тако даље”, напоменуо је Вишковић.

Кад је ријеч о повећању минималне плате у РС, Вишковић је рекао да то не зависи само од Владе, већ да је то ствар Економско-социјалног савјета, којег чине и Унија удружења послодаваца и Савез синдиката.

“Влада је ту да арбитрира уколико се они не могу договорити. Пружићемо прилику њиховим разговорима, све што се они договоре за Владу ће бити прихватљиво”, рекао је Вишковић и додао да најнижа плата у Републици Српској не заостаје за платама у окружењу.

Кад је ријеч о повећању плата у реалном сектору, Вишковић је подсјетио да РС има Закон о подстицајима који је на снази од јула 2019. године.

“Тај закон је искористило готово 100.000 радника и значајан број послодаваца. Више од 40 милиона КМ смо као подстицај вратили на повећање плата. Сви они који желе повећати плате својим раднцима могу уз помоћ тог законског рјешења”, рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је Република Српска у години короне имала повећање броја запослених, а не губитак радних мјеста.

“Ми смо у прошлој години имала 1.890 радника више него у 2019. години. Од 10. марта прошле године до данас у Републици Српској 2.618 радника је више запослено него што је остало без посла”, навео је Вишковић.