Интервентни откуп није дао жељене резултате, па и даље постоји проблем са пласманом меса јунади и свиња, и вишкови на тржишту, изјавио је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић, те апеловао да прије свих Савјет министара искористи све могуће механизме и заштити домаћу производњу.

“Тражимо од надлежних у Савјету министара да покрену иницијативу за заштиту домаће производње, да буду уведене квоте на увоз живих животиња, односно прелевмани на увоз месних и млијечних прерађевина да би се и ово мало производње још одржало, с обзиром на то да не знамо до када ће трајати епидемија коронавируса”, рекао је Маринковић.

Он је напоменуо да никаква алтернативна тржишта не могу да надомјесте овај прекомјерни увоз.

“Проблеме са пласманом има и мљекарски сектор, пуне магацине вишкова млијечних производа”, истакао је Маринковић.

Он је рекао да је механизам заштите домаће производње, односно увођење заштитних мјера јасно дефинисано свим међународно потписаним уговорима.

“Уговором о спољнотрговинском пословању БиХ дозвољава се чак и увођење царина на период до двије године од 10 одсто на производе и на живу стоку да би се стабилизовало осјетљиво тржиште пољопривредних производа БиХ”, додао је Маринковић.