Вијетнам је одобрио руску вакцину “Спутњик В” против коронавируса, саопћило је Министарство здравства у Ханоју, двије седмице након што је та земља југоисточне Азије покренула своју кампању имунизације.

То ће бити друга вакцина која је добила зелено свијетло након вакцине “АстраЗенека”.

На хиљаде вакцина “Спутник В”, које су уручене Ханоју као поклон, већ су у земљи, али је нејасно да ли ће и када још доза стићи.

Руска вакцина сада је одобрена за кориштење у 56 земаља са укупним становништвом од више од 1,5 милијарде људи, објавио је Руски директни инвестициони фонд (РДИФ).

“Њено одобрење у Вијетнаму, једној од најнаесљенијих земаља југоисточне Азије, пружит ће заштиту за људе и за корак ближе ће доћи до укидања рестрикција уведених због кроронавируса”, изјавио је Кирилл Дмитријев,извршни директор РДИФ-а.

Вијетнам, са својих 98 милиона становника, до сада је вакцинисао 36.000 људи “АстраЗенеца” вакцином, од којих су већина здравствени радници.

Ханој је упутио наруџбу за још 30 милиона доза “АстраЗенеке”, док још 30 милиона долази путем глобалног механизма додијеле вакцина преко Цоваx механизма организираног од Свјетске здравствене организације.

Министарство здравства планира да набави 150 милиона доза до краја године.

Вијетнам, је регистровао нешто више од 2.500 заражених вирусом и 35 преминулих, преноси АФП.