Вијеће Европе, Делегација Европске уније, Уједињене нације и Мисија ОСЦЕ-а у БиХ честитали су грађанима 25. годишњицу мира у Босни и Херцеговини, наводећи да је то важна обљетница коју су омогућили грађани из свих дијелова БиХ, а који су напорно радили на томе да БиХ настави свој пут ка стабилнијој будућности, са приликама и све бољим изгледима за своје млађе генерације.

”Заједнички поздрављамо недавну заједничку изјаву чланова Предсједништва БиХ, укључујћи њен нагласак на витални значај јачања узајамног разумијевања, поштовања и достојанства међу грађанима и грађанкама у БиХ. Једнако важан је њихов позив на саосјећање са болом и питањима свих народа и грађана, те изражавање поштовања за све невине жртве рата. Наставимо да надограђујемо ове ријечи, подржавамо се и радимо заједно на стварању окружења које ће омогућавати помирење. Активна подршка напорима градитеља мира свих генерација и профила, широм државе, бит ће кључна на путу напретка БиХ у годинама које долазе”, наведено је у заједничкој изјави ВЕ, Делегације ЕУ, УН-а и ОСЦЕ-а.

Напомиње се да је данас високи представник Европске уније за вањске послове и сигурносну политику и потпредсједник Европске комисије Жозеп Борељ посјетио Музеј ратног дјетињства у Сарајеву, гдје је одао почаст свим цивилним жртвама и поздравио рад градитеља мира. Окупљени тамо, шефови мисија Вијећа Европе, ЕУ, ОСЦЕ-а и УН-а чули су поруке неких од најактивнијих градитеља мира и помирења у БиХ о томе што народ у земљи највише жели – мир, стабилност и пут ка просперитетној, инклузивној и демократској будућности.

Након овог скупа, шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник Европске уније у БиХ, амбасадор Јохан Сатлер, нагласио је да је ”оно што спаја људе у Босни и Херцеговини далеко јаче од онога што их дијели. Дивно је видјети како градитељи мира јачају повјерење и кохезију у заједницама.”

Он је нагласио да напредак на путу ка ЕУ мора бити заснован на истинском помирењу и да би политички лидери требали помоћи у стварању окружења које то олакшава, а не подрива. ”Грађани не заслужују ништа мање.”

Резидентна координаторица Уједињених нација у БиХ Ингрид Мекдоналд препознала је снагу солидарности кроз различитост коју су грађани у Босни и Херцеговини демонстрирали током протеклих 25 година.

”На исти начин на који људи у Босни и Херцеговини превазилазе своје заједничке изазове и налазе заједничка рјешења и ми ћемо наставити да подржавамо њихове напоре са циљем изградње трајног мира и одрживог просперитета, у којима нико не заостаје”, додала је.

Шефица Мисије ОСЦЕ-а у БиХ амбасадорица Кетлин Кавалек истакла је да будући напредак БиХ зависи, превасходно, о сарадњи и јачању повјерења међу свим грађанима и грађанкама.

”Наставимо, руку под руку, да јачамо узајамно разумијевање и помирење. Изградња свјетлије будућности која укључује све грађане и грађанке Босне и Херцеговине мора бити наш заједнички приоритет”, додала је Кавалек.

Шефица Уреда Вијећа Европе у Сарајеву Бојана Урумова нагласила је да је изузетно значајно то да се ова годишњицу обиљежава у Музеју ратног дјетињства, освајачу Музејске награде Вијећа Европе 2018. године и институцији која заговара мир, помирење и вриједност културне различитости“.

”Цијенимо напоре оних који су основали музеје и спомен обиљежја којима одају почаст свим цивилним жртвама рата 1992-1995, попут Музеја ратног дјетињства. Заједнички губици из прошлости не смију никада бити заборављени, али, уз саосјећање и добру вољу, могу бити основа за изградњу мостова ка вјеродостојнијем миру. Сви ми остајемо предани да подржимо ове тежње и циљеве”, закључили су шефови Вијећа Европе, ЕУ у БиХ, УН-а и Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.