Вијеће ЕУ је изразило недвосмислену посвећеност перспективи Босне и Херцеговине у Еуропској унији као јединственој, уједињеној и сувереној земљи.

Вијеће ЕУ позвало је данас политичке снаге у БиХ да се уздрже од провокација и запаљиве реторике током изборног периода и да се фокусирају на 14 приоритета утврђених у Мишљењу Европске комисије о пријави БиХ за чланство у ЕУ.

Вијеће ЕУ је изразило “недвосмислену посвећеност перспективи БиХ као јединствене, уједињене и суверене земље”.

“Уз локалне изборе који ће бити одржани 15. новембра 2020. године, Вијеће т ЕУ поздравља то што ће први пут од 2008. године бити одржани локални избори у Мостару 20. децембра 2020”, пише у усвојеним закључцима.

Вијеће ЕУ је подржао наставак Еуфорове операције “Алтеа” у оквиру шире стратегије Уније за БиХ.

“Вијеће потврђује спремност ЕУ да настави извршни мандат ове операције као подршку властима у БиХ да одрже безбједно и сигурно окружење под обновљеним одобрењем од УН”, наводи се у тексту закључака.

Указано је на изазове које представља пандемија ковид 19 и похваљена је операција “Алтеа” јер је, како је истакнуто, остала потпуно оперативна и наставља да пружа подршку земљи у овим тешким временима.

Вијеће ЕУ очекује да ће представити сљедећи Стратешки преглед до средине 2021. године као основу за дискусију о будућим задацима Еуфора и операције “Алтеа” имајући у виду подршку напредовању БиХ у њеном процесу интеграције са ЕУ и безбједносну ситуацију на терену.

У тексту закључака се указује на значај сарадње ове операције са осталим међународним актерима на терену.

Вијеће ЕУ је још једном позвао власти у БиХ да, уз подршку међународне заједнице, наставе да улажу напоре за одлагање муниције, оружја и вишкова експлозива, као за деминирање.