Вијеће за националну сигурност Републике Хрватске расправљало је данас о положају Хрвата у Босни и Херцеговини, а по ријечима хрватског премијера Андреја Пленковића, око те теме влада потпуно сугласје.

“Ако постоји и једна тема око које влада консензус између предсједника Републике и предсједника Владе то је тема јачање положаја Хрвата као конститутивног народа у БиХ. Знамо да је њихов положај у одређеним ситуацијама друкчији од онога што је и слово и дух Дејтонско-паришког мировног споразума”, изјавио је Пленковић након сједнице.

Додао је како посебно забрињава проблем начина избора члана Предсједништва БиХ, навела је Хина.

“Све скупа посебно нас забрињава, и ту смо врло јасно артикулирали наш став, проблем избора члана Предсједништва БиХ, који би требао бити легитимни представник хрватског народа. И с те стране, ова пракса која се наједанпут почела догађати 2006. године за нас је нешто што сматрамо да није добро, ни корисно, ни функционално за кохезију унутар БиХ. И због тога ту имамо јединствен став”, истакнуо је.

Вијеће за националну сигурност разматрало је и напад на полицајце ватреним оружјем на Марковом тргу те је постигнуто сугласје свих судионика да је тај напад има обиљежја тероризма.

“Расправљена је ситуација која се односи на радикализацију у друштву. Осуђен је напад на Банске дворе 12. листопада. Констатирано је, и то консензусом, да је ријеч о дјелу с обиљежјима тероризма. Дакле, врло једногласан закључак. Расправљене су мјере које треба подузети за смањивање радикализације у друштву”, рекао је Пленковић.