Вијеће министара Босне и Херцеговине није дало адекватан одговор у борби против пандемије, казао је данас члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Ја сам желио да се та борба води на потпуно другачији начин, са једног мјеста, са нивоа државе. Они су то препустили нижим нивоима власти и сама та чињеница је довољна да закључимо да та борба није успјешна, онако како би то требало да буде – изјавио је Џаферовић новинарима у Сарајеву.

Позвао је Вијеће министара БиХ да уради све што може у борби против пандемије.

Ја сам са своје стране урадио све што сам могао. На мој захтјев је у марту прошле године одржана ванредна сједница Предсједништва БиХ и ја сам тада казао како видим борбу против пандемије. Могло је боље, и ово је основни разлог зашто то није тако – истакао је Џаферовић.

Навео је да се БиХ налази у тешком стању борбе притив пандемије и да нико не треба налазити оправдања и разлоге зашто борба није успјешнија, него треба учинити све да буде боља.

Позвао је све друштвене актере да буду јединствени, да се не спекулира, да се не изазива паника међу грађанима, а да се уради све што се може урадити да се изазову одговори на адекватан начин.

Члан Предсједништва БиХ Желко Комшић такођер сматра да је заказало Вијеће министара БиХ. Истакао је да су ишли ”линијом мањег отпора”.

Ослонили су се у потпуности на ЦОВАX механизам и препустили су то у руке других. На ЦОВАX механизму се показало, на најружнији начин, како данашњи свијет функционише. Велики и мочни грабе себи, а мањима шта остане – рекао је Комшић.

Навео је да је могло другачије, а да то показују примјери из сусједства.

Ово је ванредна ситуација, овђе људи требају да раде заједно јер је ријеч о здрављу и животима људи у овој земљи, али најлакше је било комформистички, нека то други ураде. Наравно да људи имају право казати да им је доста тога – поручио је Комшић