Вијеће министара на данашњој сједници једногласно је усвојило Приједлог одлуке о распореду средстава Инструмента за брзо финансирање /РФИ/ Међународног монетарног фонда /ММФ/.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда након сједнице је казао да ће Министарство финансија и трезора извршити алокацију средстава Инструмента за брзо финансирање, сукладно одлуци Фискалног вијећа БиХ, потписаном Писму намјере и Меморадуму о разумијевању у сљедећим омјерима – 61,5 посто за Федерацију БиХ са својих 10 кантона, 37,5 посто за Републику Српску и један посто за Брчко Дистрикт БиХ.

Ова тачка накнадно је уврштена у дневни ред на приједлог Министарства финансија и трезора у Савјету министара, а ријеч је о износу од око 330 милиона евра за борбу против епидемије вируса корона и санирање економских посљедица.

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда јучер је овај документ упутио у процедуру.

Расподјела новца првенствено се требала извршити на начин како је написано у Писму намјере ММФ-у, а то значи 62% за Федерацију БиХ (са 10 кантона), 38% за Републику Српску с тим да ће оба ентитета преусмјерити по 0,5% за Дистрикт Брчко.

Информацију о томе потврдио је Сенад Софтић, гувернер Централне банке БиХ.

Централна банка БиХ има информацију да ће Вијеће министара БиХ донијети данас одлуку о расподјели ових средстава. Централна банка чека одлуку и истог дана извршиће расподјелу средстава”, рекао је Софтић.

Према договору, који су раније постигли лидери СДА и ХДЗ-а Бакир Изетбеговић и Драган Човић, износ који је намијењен за Федерацију БиХ ће бити подијељен на начин да ће 50% добити федерални ниво, а преосталих 50% ће бити подијељено по кантонима.

Међутим, од почетка је спорно стављање кантона као субјеката , што је тражио ХДЗ БиХ, тако да тај договор раније нису подржали министри из СДА, СББ-а и ДФ-а.