На данашњој сједници Вијећа министара БиХ биће разматран Нацрт измјене Споразума о зајму између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) са основама за закључивање споразума, чији је предлагач Министарство финансија и трезора.

На дневном реду сједнице је и нацрт основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума између влада Сјеверне Македоније, Албаније, Црне Горе, Србије и Словеније, те Вијећа министара БиХ о аранжманима земље домаћина у вези са статусом Сталне организације балканских медицинских снага и њеног особља, а на приједлог Министарства одбране.

Пред министрима ће се наћи и иницијативе за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке, пројект Коридор ”Пет-це” Поприкуше-Медаково, те за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке, пројект вјетроелектрана Влашић, најављено је на веб-страни Вијећа министара БиХ.

Тема сједнице су и нацрти одлука о ратификацији споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Србије о изградњи и успостављању новог заједничког граничног прелаза на локацији Братунац-Љубовија и о одржавању и реконструкцији путних мостова између Босне и Херцеговине и Србије.

Једна од тачака дневног реда је и приједлог одлуке о ослобађању од плаћања индиректних пореза на медицинске противмјере за спречавање и сузбијање ширења заразне болести Ковид 19, чији је предлагач Министарство цивилних послова.

Данас би, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, требало да буде разматран и приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2021. године.

На дневном реду налази се и приједлог одлуке о одобравању средстава текуће буџетске резерве Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, на приједлог Министарства финансија и трезора.

Међу 64 тачке дневног реда налази се и приједлог одлуке о распоређивању прихода остварених по основу пружања услуга у ваздухопловству (рутне накнаде) у ваздушном простору БиХ за 2020. годину.

На сједници Вијећа министара БиХ биће разматран и приједлог одлуке о измјенама и допунама одлуке о удруживању средстава из буџета Министарства одбране у вишегодишњи пројекат транзиције и збрињавања отпуштеног персонала Министарства одбране и Оружаних снага БиХ – Програм ”Перспектива” и информација о вишегодишњем пројекту транзиције и збрињавања отпуштеног персонала Министарства одбране и Оружаних снага.

Министарство безбједности доставило је и информацију о стању у области миграција у БиХ за август и септембар.

Сједница ће бити одржана у згради заједничких институција БиХ са почетком у 13.00 сати.