Хоће ли Кристијан Шмит на позицији високог представника бити до краја јула идуће године, или ће се удомаћити у Босни и Херцеговини попут Валентина Инцка?

Чланице Вијећа сигурности Уједињених народа вечерас би се могле изјашњавати о нацрту заједничке резолуције Русије и Кине, које предлажу укидање канцеларије ОХР-а на љето наредне године. Тачку на постојање високог представника барем формално би требао ставити Управни одбор Вијећа за проведбу мира, кад се за то створе увјети.

Кристијан Шмит није ни крочио на тло Босне и Херцеговине, а мандат високог представника већ би могла бити тема у Савјету безбједности УН-а. На дневном реду вечерашње сједнице је тачка под називом “ситуација у Босни и Херцеговини”, али се претпоставља да би могла бити уврштена руско-кинеска резолуција којом се “подржава именовање Кристијана Шмита за високог представника у Босни и Херцеговини, без бонских овлаштења и само до 31.

јула наредне године. Тада би канцеларија високог представника, по овом приједлогу, била затворена. Да би резолуција прошла, потребно је минимално девет од 15 гласова, а сталне чланице имају и право вета.

БОДО WЕБЕР, стручњак за Балкан

„Нема никакве шансе да ова резолуција прође. То је сигурно и Русији и Москви јасно. Ту се, прије свега, односно искључиво ради о једној пропагандној акцији која је досљедна политици и јавним оглашавањима из Русије откад је постало јавно и кандидован је господин Шмит“.

Док за Русе високи представник и његова овлаштења више нису потребни због напретка политичких странака у Босни и Херцеговини, за Сједињене Државе, уз подршку других западних земаља, питање укидања ОХР-а нема везе са временским роковима, него са испуњавањем критеријума из програма 5+2

СЛОБОДАН ШОЈА, бивши дипломата

Кад би постојала нека воља, ови се услови могу испунити за мјесец дана. Искрено речено, ти услови стоје ту као нека форма. То је исто као нека врста катанца. Затоврено је то, ми не можемо да напредујемо и не можемо ништа урадити због тога што једноставно није донесена одлука да се затвори уред ОХР-а.“

Кристијан Шмит, чији би мандат требало да почне првог августа, биће осми високи представник у БиХ. За четврт вијека колико постоји, није много урађено на испуњавању услова за затварање канцеларије ОХР-а. Укратко – држава и даље не функционише.