Вијеће УН-а за људска права позвало је Бјелорусију да заустави насилну кампању против мирољубивих демонстраната, тражећи од челнице УН-а за људска права Мишел Бачли да истражи кршења права у вези с прошлогодишњим контроверзним предсједничким изборима.

У одвојеном потезу, Сједињене Државе и 18 других земаља објавили су стварање новог тијела за прикупљање доказа о злостављањима почињеним “свакодневно” у Бјелорусији, које има за циљ привођење починилаца правди.

Вијеће за људска права гласало је у корист резолуције која жестоко критикује владу бјелоруског предсједника Александра Лукашенка и њен одговор на вишемјесечне антивладине протесте.

Текст “осуђује актуелна кршења људских права у Бјелорусији у вези с предсједничким изборима из 2020., укључјући систематско ускраћивање људских права и темељних слобода”.

Резолуција, коју је представила Европска унија, усвојена је с 20 гласова за, седам против и 20 суздржаних, након што је 47-члано вијеће прво одбацило 14 разних амандмана које су предложили Минск, Москва и Пекинг.

Уочи гласања, бјелоруски амбасадор у УН-у Јуриј Амбражевич, осудио је текст као “још један примјер манипулације УН-ом од стране западних држава због њиховог политичког интереса”.

Неколико земаља огласило се у одбрану Бјелорусије, док је руски амбасадор Генадиј Гатилов осудио резолуцију као “потпуно неприхватљиву” и као “случај екстремног политизирања”, преноси АФП.