Између Арменије и Азербејџана избиле су тешке борбе због спорне регије Нагорно-Карабах, а обје стране извијестиле су о цивилним жртвама.

Оптужујући Азербејџан за зрачне и артиљеријске нападе, Арменија је извијестила о обарању хеликоптера и уништавању тенкова и прогласила војно стање.

Азербејџан је рекао да је започео контраофанзиву као одговор на гранатирање.

Регија је међународно призната као дио Азербејџана, али под контролом етничких Арменаца.

Усред сукоба, азербејџански предсједник Илхам Алиyев рекао је да је сигуран да ће повратити контролу над отцијепљеним регионом.

Азербејџан прогласио ратно стање у неколико регија

Војно стање је такође проглашено у неким регијама Азербејџана.

Парламент Азербејџана донио је одлуку о проглашењу ратног стања у неколико градова и регија.

Парламент је одобрио одлуку предсједника Азербејџана Илхама Алијева о проглашењу ратног стања у неколико подручја због сукоба на линији разграничења између Арменије и Азербејџана.

У складу с одлуком донесеном на ванредном састанку, држављанима Азербејџана и странцима у тој земљи бит ће дјеломично и привремено ограничена одређена уставна права и слободе, те имовинска права.

”Ратним стањем“ се предвиђа увођење и полицијског сата у одређеним временским интервалима у појединим регијама.

Дуготрајни сукоб

Дуготрајни сукоб поново се разбуктао посљедњих мјесеци.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан обећао је подршку Азербејџану, назвавши Арменију “највећом пријетњом миру и спокоју у регији”.

И Арменија и Азербејџан били су дио Совјетског Савеза прије његовог распада 1991. године.

Четири деценије заглавили су у неријешеном сукобу око Нагорно-Карабаха, међународно признатог као дио Азербејџана, али под контролом етничких Армена.

У граничним борбама у јулу убијено је најмање 16 људи, што је потакнуло највеће демонстрације у азербејџанском главном граду Бакуу у којима се позивало на пуну мобилизацију и поновно заузимање регије.

Турска има блиске везе с Азербејџаном и нема односе с Арменијом због спора око масовног убијања Армена током османске ере. Арменија каже да је ово био геноцид, али Турска то одлучно пориче.

Раније данас ,арменски премијер Никол Пашињан саопћио је на друштвеним мрежама да је Азербејџан покренуо нападе на Арменију из правца Нагорно Карабаха.

Арменски премијер Никол Пашињан саопћио је на друштвеним мрежама да је Азербејџан покренуо нападе на Арменију из правца Нагорно Карабаха.

“Дешавања се тренутно брзо одвијају. По потреби ћемо извјештавати јавност о томе“, поручио је Пашињан.

Арменија: Проглашено ратно стање и опћа мобилизација

Он је потврдио да је Влада прогласила опћу мобилизацију и ратно стање у Арменији.

Пашињан је сазвао и сједницу Вијећа сигурности Арменије.

Министарство вањских послова Арменије такође је саопћило да се у Нагорно Карабаху воде сукоби и да су арменске снаге уништиле четири хеликоптера, 15 дронова и десет тенкова и оклопњака азербејџанске војске.

Из Министарства су позвали Армене у Нагорно Карабаху да се повуку у склоништа због сукоба за које одговорним сматрају Азербејџан.

Шеф руске дипломације Сергеј Лавров телефоном је разговарао с арменским колегом Зохрабом Имнасакимјаном.

Из руског Министарства вањских послова саопћено је да је Лавров изразио забринутост због ситуације у Нагорно Карабаху и поручио како је неопходно што прије успоставити примирје.

У саопћењу се наводи да ће Русија и друге челнице ОСЦЕ-ове Минск групе наставити улагати напоре за успоставу стабилности у регији.