Влада Босанскоподрињског кантона (БПК) Горажде на данашњој ванредној сједници донијела је наредбу којом је ограничила кретање на подручју тог кантона од 21 до 05 сати ујутро и прихватила препоруку Кризног штаба кантоналног министарства здравства да се од понедјељка у свим основним, средњим и високошколским образовним установама уводи онлајн настава до 5. априла.

Наредба је донесена након разматрања препорука Кризног штаба Министарства за социјалну политику, здравство, расељена лица и избјеглице, те дискусије свих министара, а имајући у виду рапидно повећање броја обољелих од коронавируса.

Од те забране изузети су сви упосленици који су укључени у провођење мјера и активности на рјешавању епидемије изазване коронавирусом на подручју БПК Горажде, упосленици којима се процес рада одвија у смјенама, међуградски и међународни пријевоз путника, као и возачи теретних возила у домаћем и међународном транспорту.

Наредбом је забрањена и организација свих јавних окупљања у групама већим од 15 људи, као приватних окупљања у групама већим од 10 особа (свадбе, рођендани, други породични скупови сличне природе). Од забране се изузимају: сједнице Скупштине БПК-а Горажде, Градског и опћинских вијећа, привредни субјекти и кризни штабови.

Наређује се хитан повратак са започетих годишњих одмора из 2020. и 2021. године свим упосленим у јавном и приватном здравственом сектору у Босанско-подрињском кантону Горажде.

Наређује се објектима који пружају услужне дјелатности (трговине, хотели, кладионице, угоститељски објекти, мотели, и др.) да на улазним вратима са вањске стране назначе површину објекта и број особа које могу боравити у истом тренутку, узимајући у обзир да је за једну особу потребно најмање четири м2, с тим да се изузима запослено особље.

За објекте који су веће квадратне површине максималан број особа које могу боравити унутра је 30 особа, с тим да се изузима запослено особље.

Забрањују се посјете особама смјештеним у ЈУ Дом за стара и изнемогла лица Горажде.

Забрањује се организирање свих аматерско-рекреативних тренинга у затвореном простору, рекреативних контакт спортова и то за све који нису у такмичарско-тренажном процесу, као и свим рекреативним плесним школама и културно-умјетничким друштвима.

Дозвољава се одржавање професионалних спортских такмичења у отвореном и затвореном простору , али без присуства публике, уз обавезно придржавање хигијенско-епидемиолошких мјера.