Влада Кантона Сарајево је на данашњој сједници донијела Програм краткорочних и средњорочних мјера од значаја за ублажавање негативних економских посљедица на привреду у КС изазваних коранавирусом.

Овај програм донесен је на основу Закона о ублаживању негативних економских посљедица и уштеда у Кантону Сарајево, а којег су прије седам усвојили заступници Скупштине КС.

По ријечима, министра привреде КС Драшка Јеличића, Програм обухвата више економских мјера, које су подијељене на директне, кредитне, те оне које се односе на растерећење привреде.

„Овим данашњим сетом мјера директно помажемо послодавцима и њиховим запосленицима да у наредном периоду остваре потицаје за исплату дијела плате за мјесец април и мај 2020.године“, истакао је министар.

Навео је да је Влада ФБиХ својим ‘корона законом’ омогућила свим субјектима, који испуњавају одређене увјете да добију потицајна средства за плаћање доприноса, док је Кантон Сарајево направио сет мјера којима ће се дати дио плаће оним послодавцима који су испоштовали задате услове. Односно, да нису отпуштали раднике.

„На овај начин ће привредници добити стимулацију, јер смо свјесни чињенице да су током проглашења стања несреће изгубили приходе“, рекао је министар Јеличић.

Потцртао је како је обављено више консултација између Кантона Сарајево, начелника опћина и градоначелника, како би и они узели учешће те партиципирали за фирме које се налазе у њиховим опћинама.

Ниједан субјект који није измирио порезне обавезе до 29. фебруара 2020.године неће се моћи пријавити на јавни позив за исплату дијела плате за мјесец април, а који ће, како је најавио министар бити расписан наредне седмице.

Након обраде података из порезне управе, бит ће објављен још један, посљедњи, јавни позив и за мај мјесец.

Поручио је како су предвиђена кредитна и грант средства усмјерена према малим привредницима, традиционалним занатима, а све у корист послодаваца који ће их искористити намјенски на ликвидност.