На недавној сједници Владе донесена је Одлука о првом дугорочном кредитном задуживању Републике Српске у овој години у износу од 45 милиона марака, те додатних 20 милиона трезорским записима, а аукција је заказана за 17. август.

На овај начин планирано је да се прикупи 20 милиона марака, по каматној стопи 1,75 са роком доспијећа од годину дана.

Јавност, односно грађани који ће у наредним годинама враћати дуг, нису информисани о одлуци која је експресно објављена у Службеном гласнику и ступила на снагу.

Влада, која је прије десет дана одустала од емисије обвезница тврдећи да има довољно новца, спрема се тако увелико за ново задужење, а укупан износ је 65 милиона марака.

Економисти подсјећају да је политика задуживања тренутно рјешење, док дугорочно прави већи проблем будућим генерацијама које ће враћати кредите.

Економист Зоран Павловић рачуна да је овакав потез Владе очекиван, не само у РС већ и у Федерацији, с обзиром на финансијске губитке током пандемије корона вируса. Но, напомиње да краткорочно трошење новца од дугорочних кредита може бити опасно за генерације које долазе.

“Оно што је суштина је да се тај новац троши на краткорочне потребе. У економији је најважнији ствар да се новац за дугорочне потребе улаже у нешто што ће доносизи приход дужи низ година. Не можете ви узети дугорочни кредит да бисте отишли на љетовање. ”, рекао је Павловић.

Колико је РС задужена грађани углавном слабо или никако информисани, иако ће управо они поднијети највећи терет враћања дугова.

АНКЕТА

“Не знам тачно колико, али знам да ће то наша дјеца враћати и ни они неће успјети”

“То је жалосно, зато нам и оде омладина”

“То је жртвованје народа за своју кожу”

Подсјећамо, Влада РС је за 3. август била заказала 43. емисију обвезница којом је планирала да се задужи за 25 милиона марака. Но, одлука је крајем прошлог мјесеца стављена ван снаге, уз званично образложење да за новим задужењима нема потребе, што се показало нетачним.