Србијанска влада формирала је радно тијело за „суставно рјешавање питања заштите зрака“, а премијерку Ану Брнабић именовала је за предсједницу те радне скупине која ће координирати рад свих ресорних државних институција и организација и пратити ефекте подузетих мјера.

Задатак радне скупине бит ће “праћење, анализа и разматрање најважнијих питања у подручју заштите зрака од онечишћења“ на цијелом територију Србије те да „анализира стање и представи приједлоге мјера за њихово суставно рјешавање“.

„Радна скупина координират ће рад свих државних и других надлежних тијела и институција и предлагат ће и анализирати учинке мјера које надлежна тијела проводе у циљу заштите и унапређења квалитете зрака“, приопћила је у петак влада Србије, преноси Хина.

То владино тијело чини 27 чланова у којем су међу осталима ресорни министри, градоначелник Београда, директор полиције Србије, те директорице националног Института за јавно здравље Србије и Градског завода за јавно здравље Београда.

Србијанска влада одржала је у сриједу изванредну сједницу у поводу повећаног онечишћења зрака, а премијерка Брнабић изјавила је тада како нема мјеста ни разлога за панику, устврдивши да то није нова појава већ она која се „због временских увјета понавља годинама“.

„Ово није за панику и нема мјеста паници. Кључни проблем у овом тренутку су индивидуална ложишта, јер 60 посто кућанстава у Србији није прикључено на сустав гријања из градских топлана“, рекла је Брнабић новинарима послије сједнице владе у сриједу.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабризи изјавио је раније данас у поводом прекомјерног онечишћења зрака да је то „реалност за многе у свијету и Еуропи“.

Фабризи је у изјави за Радиотелевизију Србије поручио како „не би само требали бити забринути због квалитете зрака већ се и запитати што је то што можемо учинити“.

Он је на питање како ће ЕУ помоћи Србији, одговорио како је већ учињено много тога тијеком година, нагласивши да је опремљено 35 постаја за мјерење квалитете зрака у Србији, што је „пројект који је финанциран кроз еуропске фондове с пет милијуна еура“, али треба учинити додатне кораке како би ти подаци били „што прецизнији“.

Квалитета зрака у Београду посљедњих је дана лоша, а према подацима специјализираног портала АирВисуал, у сриједу је тај град био на 7. мјесту у свијету по разини онечишћења зрака, док је на првој позицији у топ 10 свјетских градова за 15. сијечањ било Сарајево.

Грађанска иницијатива „Не давимо Београд“ заказала је за петак навечер “Просвјед за чисти зрак” у средишту србијанске пријестолнице, с намјером да искаже незадовољство грађана понашањем градских и државних дужносника и укаже на неопходност хитних и ефикасних мјера.