Влада Сјеверне Македоније одлучила је данас да Парламенту предложи да кризно стање, уведено због пандемије коронавируса, буде продужено до 31. децембра.

Приједлог који ће бити достављен Собрању, усвојен је на приједлог Управљачког комитета за координацију и управљање системом за управљање кризама.

Влада Сјеверне Макдоније је 20. новембра прошле године увела кризно стање у трајању од 30 дана, а Парламент га је 16. децембра продужио до 30. јуна ове године.

Како је тада објашњено, кризно стање је уведено да би се омогућило коришћење армије у борби са пандемијом Цовид-19, као и да држава може да ангажује приватне болничке капацитете у случају потребе.

Влада у Скопљу данас је утврдила и измјене Закона о здравственој заштити, којим ће Министарству здравља бити омогућено да приватним болницама одреди највише цијене за хоспитализацију обољелих од Цовид-19. Те највише цијене које ће Министарство моћи да одреди приватним болницама у условима кризног стања проглашеног због заштите здравља или пандемије су у висини референтних цијена које је утврдио Фонд за здравствено осигурање Сјеверне Македоније.

Предложеним измјенама, које ће у Парламент бити упућене на усвајање по хитном поступку, предвиђено је и коришћење ресурса приватних болница у условима пандемије ако је то потребно, као и измјене казни ако приватне здравствене установе не поступају у складу са законским одредбама.