Влада Сјеверне Македоније данас је продужила полицијски сат и затворила угоститељске објекте, кладионице и вјежбаонице да би спријечила убрзано ширење новог таласа епидемије ковида-19.

Та нова ограничења која ће важити до 20. априла, објавио је премијер Зоран Заев и упозорио да ј садашњи “талас” епидемије, с британским сојем корона вируса, неупоредиво опаснији него претходни.

“Код обољелих се стање погоршава много брже, чак и послије првог контакта. У овом таласу оболијевају и млади људи и посљедице и код њих могу да буду изизетно опасне, чак и фаталне”, рекао је Заев.

Грађане је позвао да у наредне две седмице остану код куће, да не излазе ако није нужно и да се нипошто не окупљају.

Те мјере уведене због Ускрса по јулијанском календару, очекује се да ће смањити ширење заразе и притисак на здравство, рекао је Заев.

Премијер је најавио “појачане инспекцијске контроле и полицијске активностти да би се спријечило несавјесно масовно груписање”.

“Кључно је да се ограничи број контаката с другим људима. Ово је тренутак када је потребна потпуна мобилизација грађана и друштва ради заштите јавног здравља” рекао је он и изразио жаљење што су санитарне мјере до сада недовољно поштоване мјере.

На снази остаје, како је рекао Заев, “строга забрана груписања више од четири особе”.

По одлуци Владе, полицијски сат који је до сада трајао од 22.00 до 5.00, од сутра, у уторак, почињаће у 20.00.

У вријеме полицијског сата биће дозвољено извођење паса у шетњу од 22.00 до 23.00, али највише до 100 метара далеко од куће или стана.

Кафанама, ресторанима и баровима ће од сриједе бити забрањено да примају госте, док ће моћи да се обавља испрука хране наручене телефоном или онлајн.

Забрану да примају госте имаће и хотели и мотели, као и угоститељски локали на бензинским пумпама, као и кадионице, које ће уплате моћи да примају само преко штанда или пулта.

Изузетак су једино угоститељски објекти на оба медјународна аеродрома – у Скопљу и Охриду.

Од сриједе је забрањен и рад вјежбаоница, фитнес клубова, спортских сала, као и организовање и учествовање на семинарима, курсевима и свим врстама конференција.