Влада Тузланског кантона на данашњој сједници поништила је документе и акте које је усвојила на 35. ванредној сједници 31. децембра 2020. године, те их повукла из процедуре објављивања у Службеним новинама, чиме су испоштоване препоруке Уреда високог представника (ОХР).

Ријеч је о Уредби са законском снагом о усвајању буџета ТК и Уредби са законском снагом о извршењу буџета ТК за 2021. годину, те Одлуци о давању сагласности на Финансијски план Завода здравственог осигурања ТК за 2021. годину.

“ОХР је инсистирао да се врати функционалност кантона, на тај начин ми смо све оно што смо преузели у претходном периоду, а из чега нису проистекле никакве правне негативности, вратили Скупштини ТК на одлучивање”, рекао је на данашњој прес-конференцији премијер ТК Денијал Тулумовић.

“Очекујем да ће се скупштински заступници такођер понашати сходни препорукама ОХР-а, те да ће на сједници сутра донијети све одлуке значајне за функционирање финансијских токова у овом кантону”, поручио је.

Кантонална влада предложила је Скупштини ТК да се на првој наредној сједници по хитној процедури разматрају Приједлог буџета за 2021. годину и Приједлог закона о извршењу буџета тог кантона утврђени одлукама Владе ТК од 18. децембра 2020. године, те Финансијски план Завода здравственог осигурања ТК са Оперативним програмом здравствене заштите и здравственог осигурања за 2021. годину, као и Финансијски план ЈУ Служба за запошљавање ТК.

Подсјећања ради, због политичке кризе у Тузланском кантону, ОХР је захтијевао да се сва релевантна питања врате у скупштинску процедуру, чиме би се омогућио нормалан слијед функционирања у политичком одлучивању у овом кантону.