Влада Тузланског кантона најавила је за ову годину капитална улагања у области туризма. Тузла туристичку понуду допуњава уређивањем излетишта, док други градови и општине настоје да што боље искористе своје потенцијале за домаће и стране госте.

Стари град у Сребренику, Кула Хусеин капетана Градашчевића у Градачцу, планина Коњух, некрополе стећака у више опћина и пећине само су неки од потенцијала у које треба уложити како би Тузлански кантон био привлачнији за већи број туриста.

Подаци анкете из 2019. године показују да је око 40 посто од укупног броја туриста који су у тој години боравили на подручју Тузланског кантона изразило жељу за културним туризмом. Потенцијали постоје с обзиром на то да ово подручје тренутно има 55 националних споменика. Међутим, многи од њих су неозначени и неодржавани.

Град Тузла постојећој туристичкој понуди намјерава додати и познато тузланско излетиште Илинчица у чију се обнову ускоро креће. Цјелокупно уређење финансират ће се из ЕУ ИПА ИНТЕРРЕГ Програма прекогранична сарадња са партнерима из БиХ, Србије и Црне Горе. Центар пројекта вриједног око милион конвертибилних марака биће постојећи објекат ресторана који ће се реновирати и постати Дом природе.

Потребно је још много улагања како би Тузлански кантон постао туристички атрактивнији већем броју туриста. Тузла као центар који има заокружену туристичку понуду, али и пројекти чија је реализација у току на подручју Сребреника, Градачца, Кладња, Бановића… могли би ове године која ће, по свему судећи бити још једна без далеких путовања, усмјерити госте из цијеле БиХ, али и земаља у сусједству да одмор и забаву током наредних мјесеци потраже управо у овим крајевима.