Влада Тузланског кантона на данашњој сједници усвојила је Одлуку о утврђивању услова, критерија и поступка за расподјелу средстава са потрошачке јединице – Подршка младима.

За реализацију пет предвиђених облика подршке младима планирано је укупно 330.000 КМ.

Министар за културу, спорт и младе ТК Златан Муратовић изјавио је да је ове године планирано да кантонална влада подржи младе особе субвенционирањем камата на кредите за стамбено збрињавање, субвенционирање трошкова за смјештај и боравак дјеце у предшколским установама, финансирањем и суфинансирањем пројеката омладинских удружења.

Ове године бит ће реализиран и нови пројект који се односи на омладинско подузетништво.

Ријеч је о сарадњи с Инвестицијском фондацијом ”Импак“ у погледу реализације и даљег развоја програма подршке подузетништву на подручју мање развијених локалних заједница ТК.

Овај пројект подржала је и Влада Швицарске, а ради се о инкубаторима пословних идеја на подручју ТК са циљем пружања подршке очувању постојећих подузетника, те пружања подршке самозапошљавању незапослених младих особа, односно оснивању њихових пословних субјеката.

Пројект ће бити реализиран у сарадњи са ЈУ Службом за запошљавање ТК и локалним заједницама, које имају мањи степен развоја: опћине Челић, Теочак, Сапна и Добој Исток.

Муратовић је истакнуо да Одлука о утврђивању услова, критерија и поступка за расподјелу средстава за подршку младима дефинише јасне и транспарентне критерије, а Јавни позив за додјелу споменутих средстава бит ће расписан ускоро.