Чланови Владе Унско-санског кантона (УСК) на данашњој су сједници усвојили приједлог Кантоналног кризног штаба Министарства здравства о увођењу рестриктивнијих мјера због погоршане епидемиолошке ситуације.

Наглашено је да се од вечерас примјењује наредба Федералног кризног штаба и Владе Федерације БиХ о ограничавању кретања грађана, односно уводи се полицијски сат од 21 до пет сати ујутро.

-То је и био један од наших приједлога од прије два дана. Такођер, одмах ћемо почети примјењивати и забрану организације манифестација, или било каквих окупљања са више од 20 особа – независно да ли се ради о затвореном или отвореном простору. Ми смо конкретно активирали и забрану посјета у старачким домовима, те наложили појачан инспекцијски надзор над проведбом ових рестриктивнијих мјера. Када је у питању одвијање образовног процеса, ту за сада настављамо по досадашњем принципу – казала је министрица здравства Унско-санског кантона Нермина Ћемаловић.

Презентирани су и подаци о погоршању здравствено-епидемиолошке ситуације у овом дијелу Босне и Херцеговине.

-У посљедња 24 сата на подручју кантона имали смо више од 600 тестираних узорака, те 81 особу позитивну на ЦОВИД-19. То је нажалост највећа бројка од почетка пандемије коронавируса и заиста је неопходно максимално се уозбиљити, односно придржавати се мјера и препорука о понашању – додала је Ћемаловић.

На данашњој сједници Владе УСК усвојен је и закључак о измјени и допуни закона Закона о јавном реду и миру Унско-санског кантона, којим би се полицијским службеницима у потпуности дала ингиренција контроле над мјерама којих се грађани морају придржавати.