Влада Федерације БиХ је на данашњој 182. хитној, телефонски одржаној сједници, је дала сагласност на Споразум о међусобним правима и обвезама у свези набаве цјепива путем механизма за Глобални приступ цјепивима за спречавање КОВИД-19 (КОВАКС) и овластила федералног министра здравства Вјекослава Мандића за његово потписивање с Министарством цивилних послова Босне и Херцеговине.

Предвиђено је да га потпишу и представници ресорног министарства Републике Српске и Одјељења за здравство и остале услуге Брчко Дистрикта БиХ, саопћио је Уред Федералне владе за односе с јавношћу.

Споразум се закључује ц циљем осигурања финанцијских увјета за набаву цјепива за КОВИД-19 по најповољнијим увјетима путем ГАВИ, Глобалне алијансе за цјепива која руководи Механизмом за глобални приступ цјепиву за КОВИД-19 (КОВАКС), уз ангажман Коалиције за иновације и спремност против епидемија (ЦЕПИ) и Свјетске здравствене организације, а према увјетима из Уговора о купопродаји који се закључује с ГАВИ Алианс.

Федерална влада измијенила је своје закључке од 28.8.2020. године и обвезала се да ће набавити цјепиво против КОВИД-19 у оквиру КОВАКС механизма за цијепљење 20 посто најрањивије популације Федерације БиХ, тако да се, према процјени Завода за јавно здравство ФБиХ, набавља 800.000 доза цјепива против КОВИД-19 по цијени коју је 10.9.2020. године доставило Министарство цивилних послова БиХ у износу од 10,55 америчких долара по једном цјепиву.

Како је образложено, потребе земаља, у процесу предбиљежбе, обухватају 20 посто популације. Због тога је било потребно измијенити дио претходно усвојеног закључка, гдје је било наведено да се цјепиво односи на 40 посто најрањивије популације. Количина цјепива остаје иста јер је израчун сачињен према препоруци Свјетске здравствене организације, тако да се примају по двије дозе цјепива појединачно.

Влада Федерације БиХ ће из Прорачуна Федерације БиХ осигурати средства за набаву цјепива против КОВИД-19 у предвиђеној количини, а сукладно својим законским обвезама из Закона о здравственој заштити, а у свези с чланком 49. Закона о заштити пучанства од заразних болести, као и Наредбом о проглашењу епидемије заразне болести КОВИД-19, у износу од 14.010.400 КМ, што је противриједност за 8.440.000 америчких долара по средњем течају 8.9.2020. године, умјесто раније одобрених 13.200.000 КМ.

Данас је одобрено издвајање средстава из Текуће резерве Владе ФБиХ Буџета ФБиХ за 2020. годину Федералном министарству здравства у износу од 2.124.800 КМ за финанцирање набаве цјепива против КОВИД-19, умјесто раније предвиђених 1.980.000 КМ, што је 15 посто од укупног износа.

Из Прорачуна Федерације БиХ бит ће осигурана средства за плаћање разлике течаја на дан плаћања у односу на средњи течај 8.9.2020. године који је утврђен Споразумом о међусобним правима и обвезама у свези набаве цјепива путем механизма за Глобални приступ цјепивима за спречавање КОВИД-19 (КОВАКС).