Федерални премијер Фадил Новалић најавио је да ће на данашњој сједници Владе Федерације БиХ бити донесене одлуке о првим трансферима које ће помоћи привреди ради ублажавања посљедица изазваних коронавирусом.

Од почетка пандемије Влада је донијела једном одлуку за “локдaун” што је имало, казао је Новалић, добар ефекат на здравство, али веома лош ефекат на економију. То се видјело по 27.500 отпуштених радника.

“То је разлог што сада јако апстинирамо од тога да донесемо други ‘локдaун’ унаточ неким забрињавајућим показатељима”, нагласио је Новалић.

У циљу ублажавања посљедица пандемије Влада је донијела мјере које су биле предвиђене за предузећа која имају више од 20 посто пропадања укупног промета.

“Такођер, донесени “корона закон” предвидио је Гарантни фонд. Ових седмица постаје функционалан, иду први кредити и с наше стране прве гаранције. Мислимо да ће то бити сљедећи вјетар у леђа нашој привреди”, рекао је Новалић.

Гарантни фонд није краткорочног периода, јер је намјера да функционира по принципу револвинга.

“У неком дужем периоду ово можемо кориситити као инструмент Владе за потпору привреди и економском развоју”, поручио је Новалић током јучерашње сједнице Представничког дома Парламента Федерације БиХ на којој је разматрана Информација Владе Федерације везано за посљедице дјеловања епидемије коронавируса на привреду са аспекта примјене Закона о ублажавању негативних економских посљедица појединих грана привреде, стања запослених те стања у здравству Федерације БИХ.