Влада Федерације БиХ демантовала је наводе појединих медија да је предложила отварање угоститељских објеката и да се дозволи конзумирање наргила.

Уочи данашње сједнице Представнишког дома Парламета ФБиХ на којој је предвиђено и разматрање Информације о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ, истичемо да нису тачни наводи појединих медија да је Влада Федерације БиХ за данашњу парламентарну сједницу упутила приједлог за „отварање угоститељских објеката и дозволи конзумирање наргила“.

Ради објективног информирања јавности подсјећамо да је Влада Федерације БиХ на 210. хитној сједници одржаној 23.03.2021. године, уз Информацију о епидемиолошкој ситуацији КОВИД-19 у Федерацији БиХ на дан 22.3.2021. године, усвојила наредбе и препоруке Кризног штаба Федералног министарства здравства чија је примјена од 24.03.2021. године и траје 14 дана.

На тој сједници је поново владама кантона, односно кантоналним штабовима министарстава здравства наређено увођење рестриктивнијих мјера на основу процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно опћини, уз редовно обавјештавање Кризног штаба Федералног министарства здравства.

Међу наредбама је и ограничавање кретање грађана на цијелом територију ФБиХ у времену од 21:00 сат навече до 5:00 сати ујутро наредног дана. Такођер, дозвољено је окупљање не више од 20 људи у затвореном и на отвореном простору.

Дакле, уз пооштравање постојећих, те поновне наредбе кантонима за увођење рестриктивнијих мјера, Влада није предложила „отварање угоститељских објеката и конзумирање наргила“, како су објавили поједини медији, позивајући се на податке и информацију од 22. фебруара 2021. године.