Федерална влада измијенила је данас Одлуку о прописивању мјере непосредне контроле цијена утврђивањем максималне висине маржи за поједине основне животне намирнице и друге производе.

Како је прецизирано измјенама, правне и физичке особе обавезне су утврдити и примјењивати марżе тако да оне не прелазе висину маржи тих производа у процентуалном износу на дан 31.12.2020. године.

Обавеза се односи на пшенично брашно и све врсте круха од пшеничног брашна, затим млијеко и текући јогурт 2,8 посто млијечне масти, свјежа јаја, шећер кристал бијели, со за људску исхрану, рижу, тјестенину, маргарин и биљна маст, све врсте свјежег меса и рибе, месне и рибље конзерве, јестиво сунцокретово уље, формуле за дојенчад и формуле након дојења, пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле, детерџент за веш у праху, детерџент за суђе течни и сапун, извијестили су Уреда Владе ФБиХ за односе с јавношћу.

Разлог за измјену Одлуке је оптимизација прописане мјере непосредне контроле цијена ради постизања неопходног баланса између заштите животног стандарда грађана – купаца и економски одрживог пословања произвођача и трговаца. При томе је нагласак на економски одрживом пословању малих трговаца који су конкуренцијски инфериорнији у односу на велике.

Како је образложено, 31.12.2020. године је одређен као датум који је претходио трећем валу пандемије и погоршању епидемилошке ситуације у ФБиХ, од када је и забиљежен и значајнији раст цијена.

Раније прописана листа основних животних намирница и других производа редуцирана је на укупно 17 ставки, с тим да и даље довољно широко обухваћа поједине основне животне намирнице и друге производе који су најбитнији за заштиту животног стандарда и економских интереса грађана у ФБиХ.

Измјеном Одлуке се онемогућава економски и друштвено неодговорно, односно спекулативно поступање трговаца у 2021. години. Трговци пад промета неће моћи компензирати подизањем процентуалног износа висине маржи у односу на 31.12.2020. године. То значи, у случају да су трговци примјењивали наведену праксу, сада ће бити обавезни смањити цијене производа с листе за недозвољени увећани процентуални износ маржи у односу на 31.12.2020. године.

У образложењу је наглашено да сектор трговине упошљава више од 95.000 радника и кад томе додамо и домаћу производњу повезану с производима са листе, као и чланове њихових обитељи, то у коначници броји више од пола милиона грађана, чију егзистенцију и животни стандард такођер треба заштитити.

Стриктно поштовати Уредбу о регулацији сектора гасне привреде


Федерална влада је усвојила информацију Федералног министарства енергије, рударства и индустрије у вези с проблематиком снабдијевања Федерације БиХ природним гасом.

Влада је задужила управе и надзорне одборе Енергоинвеста д.д. Сарајево и БХ Гаса д.о.о. Сарајево да стриктно поштују одредбе Уредбе о организацији и регулацији сектора гасне привреде, посебно чл. 4,10,11,12. и 59.

Задужени су и да заједно проанализирају садашње стање и сачине споразум односно договор како ће се оперативно радити у наредном периоду поштујући све елементе садржане у Уредби, тј. друштво Енергоинвест д.д. Сарајево као снабдјевача плина и потписника Уговора о увозу природног гаса са Газпром Еxпорт ЛЛЦ, а БХ Гаса као Оператора транспортног система гаса у Федерацији Босне и Херцеговине. Рок за реализацију ове тачке је, како је истакнуто, три дана.

Надзорни одбор БХ Гаса је задужен да хитно подузме активности и заједно са Управом БХ Гаса изврше поврат авансно уплаћених средстава мађарском и србијанском транспортеру у износу од око 1.600.000 долара, саопћено је из Уреда Владе ФБиХ за односе с јавношћу.

Мјере из Програма економске стабилизације доносе позитивне резултате


Влада Федерације БиХ се, на данашњој сједници у Мостару, упознала с информацијом о реализованим активностима, планираним мјерама и одређеним макроекономским индикаторима.

Када су у питању приходи од директних пореза, они су у прва три мјесеца 2021. године били за око 43 милијуна КМ, односно 3,4 посто већи него за прва три мјесеца прошле године. Овај податак је посебно важан када се има на уму да су прва три мјесеца прошле године била рекордна за приходе од директних пореза. Што се тиче прихода од индиректних пореза, у односу на претходни период, забиљежен је благи опоравак, приопћили су из Уреда Владе ФБиХ за односе с јавношћу.

Надаље, почетком маја прошле године, Федерација БиХ је имала најмањи број запослених од избијања пандемије, односно 507.617. У односу на тај период, па до 31.3.2021. године, око 12.000 људи се вратило на посао и број запослених је на тај дан износио 519.401. Само је у ожујку број запослених се повећао за 1.422.

Ово, између осталог, значи и да су мјере из Програма економске стабилизације и опоравка, које укључују Закон о ублажавању негативних економских посљедица и Уредбу о интервентним мјерама за подршку угроженим секторима привреде, у комбинацији с релаксирањем мјера ограничења привредних дјелатности, донијеле очекиване резултате. Како би наставила подржавати привреду и запосленост, Влада ФБиХ ће у наредном периоду донијети низ других мјера.

Прије свега, ускоро ће бити усвојене измјене и допуне кредитно-гарантних програма на основу којих функционира Гарантни фонд, како би додатно било олакшано кредитирање привредника од стране комерцијалних банака. Поред тога, Влада планира издвојити и средства за суфинанцирање трошкова камате у износу од 15 милијуна КМ за све кориснике Гарантног фонда. С циљем додатног потицања запошљавање, преко Завода за запошљавање ће кроз програме пласирати додатних 50 милијуна КМ.

На једној од наредних сједница Владе бит ће донесена и одлука о додатној финансијској помоћи здравственим институцијама у износу од 60 милијуна КМ.

Коначно, у припреми је нови пакет помоћи привреди, у виду нове уредбе, као и трансфер од 230 милијуна КМ нижим нивоима власти, а очекује се да ће дио тих средстава бити искориштен како би се и с тих нивоа пружила подршка одређеним секторима привреде.

Федерална влада наставља координирати активности с нижим нивоима власти, како би оптимизирала ефекте подршке, каже се у приопћењу.

Влада ФБиХ усвојила наредбе и препоруке Кризног стожера


Влада Федерације БиХ је усвојила информацију о епидемиолошкој ситуацији цовида-19 у ФБиХ на дан 5.4.2021. године, те усвојила предложене наредбе и препоруке Кризног стожера Федералног министарства здравства.

Наређено је владама кантона, односно кантоналним стожерима министарстава здравства увођење рестриктивнијих мјера спрам процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно опћини, уз редовито извјештавање Кризног стожера Федералног министарства здравства.

Наредбе и препоруке Кризног стожера Федералног министарства здравства доносе се с роком важења од седам дана, рачунајући од 8.4.2021. године, који се утврђује као дан почетка њихове примјене.

Овај стожер је задужен да, прије истека овог рока, сагледа комплетну епидемиолошку ситуацију цовида-19 у ФБиХ и сачини процјену ризика, а ради разматрања могућности и потребе измјене наредби и препорука, те према Влади ФБиХ достави приједлог нових.

Кризни стожер Федералног министаства здравства ће данашње закључке с прилозима доставити кантоналним министарствима здравства и њиховим кризним стожерима, здравственим установама с подручја кантона, клиничким центрима у ФБиХ, опћим, кантоналним и специјалним болницама путем кризних стожера кантоналних министарстава здравства, Федералној и кантоналним управама за инспекцијске послове и управама полиција МУП-ова кантона.

Сукладно закључку од 08.1.2021. године, Влада ФБиХ ће извијестити Парламент ФБиХ о епидемиолошкој ситуацији у ФБиХ и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

У данас презентираној информацији је, уз остало, наведено да на разини Федерације БиХ седмодневна инциденца износи 324 случаја на 100.000 становника. У посљедњих седам дана, највиша седмодневна инциденца је забиљежена у Херцеговачко-неретванском (851), Западнохерцеговачком (756) и Кантону Сарајево (490).