Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић казао је да је Влада данас донијела одлуку којом је прописала максималне допуштене марже у трговини нафтним дериватима, а што у коначници значи смањење цијена нафте у ФБиХ.

У протеклом периоду десио се радикалан пад цијена нафте на свјетском тржишту, а цијене су на бројним пумпама у ФБиХ остале исте, јер су поједини трговци игнорисали свјетско тржиште. Дио бензинских пумпи пријављивао је чак веома високе цијене и изузетно високу маржу која је достизала и 0,50 КМ по литру.

“Зато смо данас на сједници Владе прописали да је максимална маржа за малопродају 0,25 КМ по литру. Тиме је фактички наређено смањење цијена нафте, односно њихово усклађивање са стањем на свјетском тржишту. Истовремено, имајући у виду да поједине нафтне фирме контролишу у великој мјери и малопродају и велепродају, прописали смо и максималну маржу за велепродају у износу 0,06 КМ. То ће спријечити да продавци преко велепродаје надокнаде оно што «изгубе» на малопродаји”, казао је Новалић.

У случају да се на неки други начин избјегне ефекат непосредне контроле, Влада је задужила Федерално министарство трговине да припреми законом предвиђени модел одређивања највишег нивоа малопродајних цијена, о коме ћемо промптно одлучивати на Влади.

“Ово није никакав интервенционизам, већ спречавање монопола и нелојалне конкуренције. Не могу се продавци нафте позивати на свјетско тржиште само када повећавају цијене, а игнорисати свјетско тржиште кад тамо падају цијене. Ако поштујемо тржиште, онда га треба поштовати досљедно. Обећали смо да нико не смије профитирати на овој кризи и тиме се и водимо. За спровођење надзора одлука о смањењу цијена нафте задужили смо Федералну, кантоналну, градске и опћинске инспекције”, поручио је Новалић.