Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Салко Букваревић одажали су данас састанак с представницима координација борачких организација АРБиХ и ХВО на којем је разговарано о наставку комуникације и рјешавању проблема ових популација.

По ријечима премијера Новалића, састанак је први у низу планираних да се одржавају квартално, те је за наредне дане најавио састанке и са осталим категоријама.

“У вријеме пандемије коронавируса то је знак стабилизације у нашем друштву. Свима је познато да смо изузетно добро, свакодневно сарађивали с борачким популацијама, али појава корона пандемије нас је на одређени начин зауставила и пасивизирала. На почетку пандемије, на првим сједницама Владе, рекли смо рјешават ћемо пандемију, али при томе задржати и очувати стабилност социјалних давања, прије свега пензионог фонда, борачких и цивилних инвалиднина”, казао је Новалић.

Навео је да је у протекла три и по мјесеца Влада на одређен начин, како је рекао, овладала или стекла искуства како пандемија дјелује на наше друштво.

“Извукли смо неке законитости како се све то одвија на овој кризи. Сада са неком сигурношћу можемо гледати унапријед. Разлог зашто смо данас ту јесте да се вратимо уобичајеном комуницрању, рјешавању проблема борачких популација. Нисмо случајно изабрали састанак с овом популацијом, сутра се састајемо и са пензонерима. Врло квалитетно и стабилно понашање ове двије популације је доприносило у тим временима стабилности друштва која је нам је тако потребна”, казао је Новалић.

Министар Букваревић нагласио је да су током пандемије борачке категорије биле стабилизирајући фактор у тешком стању.

“Разумјели су Владу, која је имала обавезу и то испуњавала у потпуности за 103.000 корисника борачко инвалидске заштите. Сваки мјесец су на вријеме биле исплаћене инвалиднине и накнаде за демобилисане борце, што ћемо наставити убудуће. Данас смо подвукли опредјељење и Министарства и Владе да су ово за нас најзначајније категорије грађана и да ћемо учинити све да буду у првом исплатном разреду”, истакао је Букавревић.

Предсједник ХВИДР-е Драган Радић изјавио је да је на данашњем састанку “Влада исказала захвалност бранитељској популацији на начин да је осјетила када треба помоћи”.

“Ради се на измјенама Закона о правима бранитеља, да се напокон дође до закона о удругама од посебног значаја, који је прошао Заступнички дом и чека да уђе у процедуру Дома народа”, казао је Радић.

Предсједник Организације породица шехида и погинулих бораца ФБиХ Алмин Шкријељ казао је да одржан плодоносан састанак на којем је настављено оно што је започето прије пандемије.

“То су измјене и допуне Закона о првима бранилаца и чланова њихових породица, затим Закона о демобилисаним бранитељима и Закона о добитницима највећих ратних признања. То су закони који третирају четири популације – породице шехида и погинулих бораца, РВИ, добитнике признања ‘Златни љиљан’ и ‘Златна полицијска значка’, те демобилисани борци који имају одређене принадлежности путем ова три закона”, казао је Шкријељ.