Влада Федерације БиХ одлучила је да маске више нису обавезне на отвореном. Полицијски сат остаје од 21 до 5 сати ујутро. Окупљање је ограничено на 20 соба у затвореном и исто толико на отвореном.

На снази остаје обавезно ношење маски на мјестима гдје није могуће држати дистанцу од два метра – пијацама, трамвајским, тролејбуским и аутобуским станицама, тржницама.

Владама кантона, односно кантоналним штабовима министарстава здравства наређено је увођење рестриктивнијих мјера зависно од процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно опћини, уз редовно обавјештавање Кризног штаба ФМЗ.

Кризни штаб ФМЗ ће данашње закључке, с прилозима, доставити кантоналним министарствима здравства и њиховим кризним штабовима, а путем њих здравственим установама, кантоналним опћим и специјалним болницама, као и клиничким центрима у ФБиХ, Федералној и кантоналним управама за инспекцијске послове и управама полиција МУП-а кантона.

У складу са закључком од 8.1.2021. године, Федерална влада ће извијестити Парламент ФБиХ о епидемиолошкој ситуацији у Федерацији БиХ и мјерама које је донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

Иначе, у информацији је наглашено да је, иако се свеобухватна епидемиолошка ситуација у Федерацији БиХ поправља, стање и даље јако озбиљно, те да су забиљежене инциденце и даље високе. На нивоу Федерације БиХ, седмодневна инциденца износи 145 случајева на 100.000 становника, док је нарочито забрињавајућа ситуација је у Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком и Посавском кантону.

Предложене мјере су превентивног карактера, те су и даље најмање рестриктивне у европском региону и као требају бити продужене, јер гарантују одржавање привредних активности, док би њихово попуштање у овом тренутку престављало високи ризик.

Подсјетимо на препоруке Кризног штаба

На сједници Кризног штаба Федералног министарства здравства одржаној у уторак предложене су измјене актуелних мјера донесених у циљу спречавања ширења коронавируса на подручју босанскохерцеговачког ентитета Федерација Босне и Херцеговине (ФБиХ).

Из Кризног штаба појашњавају да се ублажавање мјера односи на укидање обавезног ношења маски на отвореном, осим на мјестима гдје није могуће држати дистанцу од минимално два метра. Предложено је да ношење маски и даље буде обавезно на аутобуским, трамвајским и тролејбуским стајалиштима, те перонима, пијацама и слично.

“Предложено је и да се у супермаркетима и велетрговинама регулира број људи на основу квадратуре простора продајног објекта, уз обавезно присуство КОВИД редара и јасно назначен број квадрата и људи који могу бити у објекту, те употребу максималног броја каса како би се спријечили већи редови”, каже се у саопштењу Кризног штаба и додаје:

Имајући у виду да је епидемиолошка ситуација и даље озбиљна, те да слиједе првомајски празници, предложено је да ограничење кретања остане од 21 до 5 сати ујутро.