Влада Федерације БиХ донијела је одлуку о ублажавању мјера уведених због пандемије коронавируса, а полицијски сат је помјерен од 23:00 сазнаје БХРТ. Одлука почиње са примјеном од данас.

Одобрено је окупљања до 30 особа на отвореном.

Наређено је владама кантона, односно кантоналним штабовима министарстава здравства увођење рестриктивнијих мјера спрам процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно опћини, уз редовито обавјештавање Кризног штаба ФМЗ.

Прије истека рока од 14 дана, Кризни стожер ФМЗ је дужан да сагледа комплетну епидемиолошку ситуацију у ФБиХ и сачини процјену ризика, а ради разматрања могућности и потребе измјене наредби и препорука, те Влади ФБиХ достави приједлог нових.

Овај штаб је дужан и да данашње закључке с прилозима достави кризним штабовима кантоналних министарстава здравства, кантоналним министарствима здравства и здравственим установама, клиничким центрима у ФБиХ, опћим кантоналним и специјалним болницама путем кризних стожера кантоналних министарстава здравства, Федералној и кантоналним управама за инспекцијске послове и управама полиција МУП-ова кантона.

Сукладно закључку од 8.1.2021. године, Влада ФБиХ ће Парламент ФБиХ извјестити о епидемиолошкој ситуацији и мјерама које донесеним с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

У информацији је истакнуто да на разини Федерације БиХ седмодневна инциденца износи 75 случајева на 100.000 становника. У посљедњих седам дана, највиша је забиљежена у Посавском, Херцеговачко-неретванском и Кантону 10.

У протеклом, у односу на тједан прије, број новозаражених случајева у ФБиХ је мањи за 39 посто, а седмодневна инциденца за 48,3 посто, док је за 24,8 посто мањи и број хоспитализираних пацијената.

Наведено је да је у Федерацију БиХ досад стигло 111.050 вакцина, а закључно са 2.5.2021. године је вакцину против ЦОВИД-19 примило 55.266 грађана, од којих је 49.508 примило прву, а 5.758 и другу дозу, с тим што су ови показатељи непотпуни јер их један кантон није доставио.