ЗА СПОРТСКЕ УСПЈЕХЕ НАГРАДЕ ОД УКУПНО 101.000 КМ

Влада ФБиХ је, темељем Уредбе о одређивању критерија за додјељивање награда спортистима, спортским радницима и спортским удружењима из ФБиХ, из Трансфера за спорт од значаја за Федерацију БиХ, додијелила награде у укупном износу од 101.000 КМ.

Тако је Атлетском клубу особа са инвалидитетом Нови Град из Сарајева за државни рекорд у дисциплини 100 метара спринт у категорији Т11 параатлетичару Омару Бојчићу припала награда у од 3.000 КМ, а његовом тренеру Елмиру Ћеримагићу 1.500 КМ.

Женском кошаркашком клубу РМУ Бановићи из Бановића је додијељенио 15.000 КМ за освојено прво мјесто у кошаркашком првенству БиХ за сезону 2019./2020. у женској конкуренцији, а Клубу брдског бициклизма Пулс из Вогошће за освајање титуле екипног првака БиХ у брдском бициклизму у женској категорији за сезону 2019./2020. припао је износ од 7.000 КМ. Чланици овог клуба Лејли Тановић је за освојено прво мјесто у Премијер лиги БиХ у брдском бициклизму за сезону 2019./2020. додијељено 2.500 КМ.

Футсал цлубу Салинес из Тузле је за освајање Премијер футсал лиге БиХ за такмичарску сезону 2019./2020. припала награда од 15.000 КМ, колико и Клубу сједеће одбојке Спид из Сарајева за освојену титулу првака БиХ за такмичарску сезону 2019./2020.

Награде од по 15.000 КМ додијељене су и СФК 2000 Сарајево из Сарајева за освојено 1. мјесто у женској Премијер лиги БиХ те Фудбалском клубу Сарајево из Сарајева за освојену БХ Телецом Премијер лигу БиХ за сезону 2019./2020. годину.

Атлетском клубу Сарајево из Сарајева је за титулу државног првака Бењамина Бојанића на Првенству БиХ у вишебоју у категорији сениора за 2020. годину додијељено 2.500 КМ.
Столнотениском клубу Мостар из Мостара је за наслов првака Премијер лиге БиХ у столном тенису (мушкарци) за сезону 2019./2020. припало 7.000 КМ.

Атлетском клубу Слобода – Техноград из Тузле је за титулу државног првака Хајрудина Вејзовића на Првенству БиХ на 600 метара у категорији сениора у 2020. години додијељено 2.500 КМ.

ХИТНИ ПРОЈЕКАТ ЗА COVID-19

Влада ФБиХ је усввојила информацију о статусу Хитног пројекта за COVlD-19 за Босну и Херцеговину, којег финансира Међународна банка за обнову и развој у дијелу којег имплементира Федерално министарство здравства.

Влада подржава активности за набавку медицинске опреме путем УНДП-а, као адекватан одговор на тренутно неповољну епидемиолошку ситуацију и потребу хитног дјеловања с циљем обезбјеђења неохподне опреме. Прихватила је и Приједлог споразума о остваривању резултата за Хитни COVID-19 пројекат којег финанцира Међународна банка за обнову и развој, а Развојним програмом Уједињених народа (УНДП).

Федерална влада је, такођер, дала сагласност на Споразум о остваривању резултата за овај пројекат и за његово потписивање овластила федералног министра здравства.

САЧИНИТИ СВЕОБУХВАТНУ ИНФОРМАЦИЈУ О ЕФЕКТИМА МЈЕРА ЗА УБЛАЖАВАЊЕ НЕГАТИВНИХ ПОСЉЕДИЦА ПАНДЕМИЈЕ

Влада ФБиХ се упознала са захтјевом Уреда за ревизију институција у ФБиХ за доставу података ради провођења ревизије учинка о теми „Учинковитости мјера за смањење посљедица пандемије COVID-19“.

Федерална влада цијени да се ради о свеобухватним мјерама, које укључују, између осталог, директне и индиректне интервенције према привредним субјектима и нижим нивоима власти, те да њихови ефекти могу бити оцијењени тек након што их анализирају Федерално министарство финансија за кантоне и опћине, односно Финансијско-информатичка агенција за привредне субјекте.

Федерално министарство енергије, рударства и индустрије, Федерално министарство околиша и туризма, Федерално министарство промета и комуникација, Федерално министарство водопривреде, пољопривреде и шумарства и Федерално министарство здравства данас су задужени да процијене мјере које су подузимане у оквиру надлежности, те да о томе информирају Уред премијера ФБиХ и Координациони одбор за стабилизацију привреде и санирање посљедица пандемије коронавируса.

Уред премијера ФБиХ и Координациони одбор ће, након прибављања свих података, Влади ФБиХ доставити свеобухватну информацију о ефектима мјера за ублажавање негативних посљедица пандемије COVID-19. Влада ће, након усвајања, информацију доставити Уреду за ревизију институција ФБиХ.

ПЛАНОВИ ФЕДЕРАЛНОГ ЗАВОДА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

Влада ФБиХ је дала сагласност на Програм рада Федералног завода за запошљавање за 2021. годину.

Када је ријеч о Програму мјера за социјално збрињавање незапослених особа које су у процесу стечаја, ликвидације, реструктурисања и приватизације предузећа, остале или остају без посла, за ове намјене је, на основу пројекција служби за запошљавање, у 2021. години планирано 30.000.000 КМ, што представља повећање за 160 посто у односу на планирана средства у 2020. години.

У складу са Законом о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању особа са инвалидитетом, Федерални завод за запошљавање издваја десет посто од средстава планираних Финансијским планом за активну политику запошљавања у текућој години, те их уплаћује Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. У 2021. години је за ту намјену планиран износ од 1.503.941 КМ.

Федерални завод за запошљавање у 2021. години планира усвојити програме активне политике запошљавања. Ријеч је о Програму суфинансирања запошљавања, Програму суфинансирања самозапошљавања Старт уп и Програму обуке и рада. Они се односе на подршку незапосленим проналажењу запослења, обуку/припрему за рад, потицаје запошљавању и самозапошљавању (Старт уп), те креирање нових радних мјеста привременог карактера (углавном у јавном сектору или кроз тзв. јавне радове). Планирано је да у 2021. години програмима активне политике запошљавања буде обухваћено 12.000 незапослених особа.

Данас су прихваћени и Финансијски план Федералног завода за запошљавање за 2021. и процјена плана за 2022. и 2023. годину, као и Одлука о извршавању овог плана за наредну 2021. годину, а ови документи ће бити упућени Парламенту ФБиХ на давање сагласности.

Укупна средства су за 2021. годину планирана у износу од 117.920.482 КМ, за 2022. у износу од 95.369.000 КМ и за 2023. годину у износу од 84.297.000 КМ.

О СТРАТЕГИЈИ УПРАВЉАЊА ЈАВНИМ ФИНАНСИЈАМА ФБиХ 2021. – 2025. ГОДИНА

Влада Федерације БиХ усвојила је данас Одлуку о изради Стратегије управљања јавним финансијама Федерације БиХ 2021.-2025. година којом се дефинира и усмјерава развој јавних финансија Федерације БиХ.

Како је наведено у Одлуци, Стратегијом ће бити утврђени приоритети фискалнога оквира, јавних прихода, планирања буџетирања, извршења буџета, унутарњих контрола и вањске ревизије, а што ће у коначници допринијети већој одговорности, ефиканости и транспарентности у области јавних финансија.
Иначе, ова стратегија је у вези с другим документима релеватним за процес интеграције БиХ у Европску унију и другим међународно преузетим обавезама БиХ.

Рок за израду Стратегије је шест мјесеци.

ОСТАЛЕ ОДЛУКЕ И ЗАКЉУЧЦИ

Федерална влада је данас прихватила процјену средстава потребних за набавку основне заштитне опреме и медицинских средстава у федералним установама социјалне заштите.

Имајући у виду да је, у оквиру Хитног пројекта за ЦОВИД-19 у БиХ, у складу са Одлуком о прихваћању задужења по Споразуму о зајму између БиХ и Свјетске банке – Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) планирана подршка јавним установама социјалне заштите с колективним смјештајем у Федерацији БиХ која ће бити једнократно реализована кроз набавку неопходне медицинске заштитне опреме и средстава, оцјена је Владе ФБиХ да, у овом тренутку, не постоји потреба за издвајањем интервентних средстава за ове намјене.

Данас је Уред Владе ФБиХ за законодавство и усклађеност с прописима Европске уније задужен да изради нови Приручник о процјени утјецаја прописа, који ће бити у складу са Уредбом о процјени утицаја прописа.

Влада ФБиХ се упознала са информацијом Федералног министарства околиша и туризма о изради документа Утврђени допринос Босне и Херцеговине (НДЦ) за период 2020.-2030. година и позвала је Вијеће министара БиХ на усвајање овог документа. Влада је задужила Федерално министарство околиша и туризма да се, у њено име, укључи у израду Мапе пута и Акционог плана за проведбу документа Утврђени допринос БиХ за период 2020.-2030. година.

Усвојени су извјештаји о раду Надзорног одбора Унион банке д.д. Сарајево за трећи квартал ове године, те потврђено да је извјештај о раду за период 1.7.-30.9.2020. године доставио Надзорни одбор Хрватске поште д.о.о. Мостар.