Влада Херцеговачко-неретванске жупаније (ХНЖ) на данашњој је телефонској сједници усвојила одлуку о исплати 2,5 милијуна марака субвенција господарским субјектима у области туризма, угоститељства и трговине.

Ради се о одлуци усвојеној темељем Закона о ублажавању негативних економских посљедица изазваних епидемијом коронавируса (ЦОВИД-19) и потпори економији на подручју ХНЖ-а, приопћено је Владе ХНЖ-а.

-Након што смо прије неколико дана усвојили одлуку којом смо за 486 господарских субјеката који су се пријавили и испунили увјете унутар ресора господарства, здравства, просвјете и промета, осигурали потпору у износу од 1.053.661,77 КМ, данас смо за 996 господарских субјеката који су се на јавни позив пријавили путем ресора туризма, угоститељства и трговине осигурали додатних 2.524.889,37 КМ – изјавио је предсједник жупанијске владе Невенко Херцег.

Додао је како ће Влада ХНЖ-а ускоро усвојити и трећу одлуку која ће обухватити све преостале господарске субјекте који су се јавили и испунили утврђене увјете из јавног позива.

-Подсјетит ћу на то како је ово само дио наших напора, јер Влада ће тијеком ове године уплатити више од 10 милијуна марака за потпору господарству и очувању радних мјеста. Свјестан у каквој се позицији наши господарственици налазе, и овом пригодом позивам и јединице локалне самоуправе те федералну и државну разину на још снажније укључивање како бисмо заједнички помогли опоравак господарског сектора и очување радних мјеста – поручио је Херцег.

Попис господарских субјеката и износ додијељених субвенција може се пронаћи на службеним интернетским страницама жупанијске владе.