Настављени су разговори Невенка Херцега, предсједника Владе ХНЖ-а и Рашида Хаџовића, министра просвјете, знаности, културе и шпорта са Славком Лаушем и Омером Типуром, предсједницима синдиката упослених у основном образовању у ХНЖ, приопћено је из те владе.

Истакнуто је да је Влада исказала разумијевање у вези са захтјевом синдиката око коефицијената за обрачун плаћа сукладно Закључку Владе из 2018. године како ће се повећање плаћа остваривати кроз повећање основице и коефицијената.

“Такођер, поновљено је како ће Влада, чим прије, именовати чланове заједничког повјеренства које ће чинити представници Владе, синдиката и експерти, а на чијем челу ће бити министар Хаџовић. Задаћа повјеренства бит ће израда цјеловите анализе стања у подручју основнога образовања и предлагање конкретних, реално могућих и одрживих рјешења, не само за коефицијенте за обрачун плаћа, него и за цјелокупно стање у основном образовању ХНЖ”, приопћено је из те владе.

Наводи се да су се судионици разговора сложили у тому како је потребно, у што краћем року, у поступак упутити и Закон о основном одгоју и образовању.

“Представници синдиката исказали су разумијевање за активности које Влада ХНЖ чини како би се побољшала квалитета увјета образовања и материјални положај просвјетних дјелатника у ХНЖ”, стоји у приопћењу за јавност Владе ХНЖ.