Због пораста броја заражених особа коронавирусом, Влада Републике Хрватске увела је додатне епидемиолошке мјере које ће ступити на снагу у суботу и остати на снази до 21. просинца ове године.

С обзиром на то да је број заражених особа данас у Хрватској прешао 4.000, Влада Хрватске је након одржане редовите сједнице представила нови пакет мјера за сузбијање ширења Цовида-19.

„Непотребна дружења потребно је смањити јер су главни извор заразе”, поручио је уводно хрватски премијер Андреј Пленковић на представљању нових Владиних мјера које су донесене у сурадњи са стручњацима епидемиолозима.

Једна од 58 заражених особа ће преминути, казао је премијер наводећи свјетске статистике.

Од петка од поноћи забрањују се сви јавни догађаји и окупљања с преко 25 особа, на приватним дружењима максимално ће моћи бити 10 особа, обавезне су маске и на отвореном ако није могуће држати дистанцу од 1,5 метара.

Обустављају се свадбене свечаности, а на погребима ће моћи судјеловати максимално 25 особа.
У јавном пријевозу не смије бити попуњено преко 40 посто капацитета возила, а возачи и остали запосленици морају имати маске на лицу.

Трговине морају имати истакнут број купаца који могу истовремено боравити у простору, пекарнице раде до 22 сата, а забрањује се продаје алкохола од 22 до 6 сати ујутро.

Престаје се одржавање сајмова и сличних манифестација.

Обуставља се рад угоститељских објеката, кафића и ресторана, али је дозвољена припрема и достава хране као у уобичајеном радном времену.

Обустављају се спортска натјецања, осим да спорташе 1., 2. и 3. категорије, али без гледатеља, као и рад теретана, фитнесс центара исл.

Обустављају се културноумјетничке аматерске изведбе и црквених изведбе, оперни наступи и мјузикли, рад дјечјих играоница, конзумација хране и пића у кинима која ће имати ограничен број назочних у просторији.

Мисна славља ће се одржавати онлине колико је то могуће, за њих вриједи ограничење на максимално 25 присутних.

„Све ове мјере би ће на снази најмање до 21. просинца, а ако се број заражених смањи, размотрит ћемо укидање дијела мјера”, казао је премијер Пленковић.

Најавио је јачање капацитета за тестирање, изолацију потенцијално заражених, те што ранију дистрибуцију цјепива које је Хрватска већ наручила.

Послодавцима ће се омогућити мјере субвенционирања плаћа запосленика у износу од 4.000 куна (533 еура).

„Против смо комплетног затварања и полицијског сата”, казао је Пленковић.

Инциденција заразе у становништву је преко 900 на 100.000 и Хрватска по томе спада међу најлошије земље у Еуропској унији, док је према смртности Хрватска негдје на средини еуропске љествице.

Данас је у Хрватској забиљежено 4.009 новозаражених, а 51 особа преминула је од коронавируса.