Због обилних падавина које су протеклих дана нанијеле велику штету, у Опћини Добој Исток у Тузланском кантону проглашено је стање природне несреће. Оштећени су путеви, а водена бујица је покидала канализационе и водоводне мреже. Мјештани страхују од нових непогода.

У само неколико тренутака водена бујица у Станић Ријеци у Добој Истоку је поплавила обитељске домове.

Изета Делић каже да ноћу не може ни да спава, јер су пред малом ријеком сви након обилне кише били немоћни.

“Ја сам се у 1 сат пробудила, киша љева. Одмах ме било страх. Сједила сам све док се није мало умањило. Јер одмах ријека долази. Реко, зачепит ће ту. И стварно 2014. године кад су ово урадили, урадили су још горе. Мало. И сад што год иде зачепи”, прича Изета.

А Од 2014. године, од великих поплава које су погодиле Добој, ови мјештани чекају санацију моста. Јер свака нова обилнија киша овдје на магистралној цести обустави промет, људи остају без електричне енергије, воде.

Пут је видно оштећен и угрожава промет. Опћина Добој Исток морала је прогласити стање природне несреће.

“Опћински начелник је прогласио стање природне несреће, како бисмо могли приступити систематском провођењу мјера, али и да остале комисије за процјену штета могу урадити свој дио посла. Климатске промјене, генерално се о томе прича већ дуго, оне су на сцени. Сигурно да друштво у цјелини, на локаном или државном нивоу, мора бити далеко спремније”, истиче Сулејман Делић из Цивилне заштите Опћине Добој Исток.

Мјештани Станић Ријеке у Добој Истоку тврде да је у једном тренутку било и до 150 литара воде по метру четворном. Кажу да је из године у годину све теже.