Поводом 30. обљетнице оснивања Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине (ХДЗ БиХ), предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и Томо Медвед, замјеник предсједника ХДЗ-а Хрватске и остали страначки дужносници ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а Хрватске положили су вијенце и цвијеће на гробу предсједника Фрање Туђмана и на гробу министра обране Гојка Шушка на загребачком градском гробљу Мирогој.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је обиљежавање 30. годишњице оснутка странке сутра у Мостару, у складу с пандемијским увјетима.

Човић је истакнуо како су се чином полагања вијенаца и свијећа оснивачу ХДЗ-а Хрватске Фрањи Туђману и ратном министру Гојку Шушку “хтјели захвалити за све што су урадили да би Хрвати данас у Босни и Херцеговини као народ могли тражити елементе једнакоправности и осјећати се као конститутиван народ, а Хрватска демократска заједница као стожерна странка хрватског народа у Босни и Херцеговини, без које се не може промишљати политички живот, могла обиљежити својих 30 година”.

“За политичке прилике у БиХ, ово је маратон и мислим да ћемо дуго радити на тим догађајима који су обиљежили настајање БиХ и то у најновијој форми потписивањем Дejтонског и Паришког мировног споразума. Пуно елемената тог споразума који су успјели зауставити рат нису на најрационалнији или најпримјеренији начин уредили БиХ због потреба нашег приступања Еуропској унији и НАТО савезу, због потреба бољег живота у БиХ ми морамо тражити нова рационалнија рјешења и истовремено заштити једнакост хрватског народа с друга два конститутивна народа и осигурати представљање. То је процес који траје од Дejтона до данас, пуних 25 година”, казао је Човић.

Друштво у БиХ Човић је назвао несавршено уређеним те како је “потребно вријеме за одмак од ужаса рата” за којег је оцијенио да је у БиХ био специфичан с обзиром да у БиХ постоје, оцијенио је, три виђења краткорочне повијести.

Хрватски народ у БиХ оцијенио је добро организираним, посебно истакнувши улогу Хрватског народног сабора БиХ те је поручио како очекује да се можда до краја ове године створе предувјети за рјешавање изборног законодавства у БиХ, притом најавивши одржавање избора у Мостару у просинцу ове године те потребу примјене тог модела на више разине од локалне.

Замјеник предсједника ХДЗ-а Хрватске и министар хрватских бранитеља Томо Медвед честитао је 30. обљетницу оснутка ХДЗ-а БиХ.

“Ово је позив да ХДЗ Хрватске и ХДЗ БиХ наставимо градити на оним темељима које је успоставио први хрватски предсједник др. Фрањо Туђман”, казао је Медвед.

Додао је како ХДЗ Хрватске наставља подупирати циљеве и тежње које има ХДЗ БиХ, а за које се залаже предсједник те странке Драган Човић, поручио је те додао како треба поштивати сложеност увјета у БиХ те заједнички градити предувјете за остварење зацртаних циљева за хрватски народ у БиХ.

Уз замјеника предсједника ХДЗ-а Хрватске Тому Медведа, на полагању цвијећа и свијећа на загребачком гробљу Мирогоју на гробу првог хрватског предсједника и утемељитеља ХДЗ-а др. Фрање Туђмана и на гробу ратног министра обране РХ Гојка Шушка у поводу 30. обљетнице оснутка ХДЗ-а БиХ судјеловали су и главни тајник Крунослав Катичић, потпредсједница Здравка Бушић и међународни тајник Давор Божиновић, заједно с изасланством ХДЗ-а Босне и Херцеговине, предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, допредсједницима Маринком Чаваром, Зденком Ћосићем и Јосипом Јерковићем те предсједником Клуба утемељитеља ХДЗ-а БиХ Жељком Рагужем.