На територији цијелог Града Тузла бити организоване највеће еколошке волонтерске акције у хисторији наше земље од 19. септембра до 10. октобра. Ријеч је о чишћењу илегалних депонија отпада у једном дану, као и свих зелених површина.

Пројекат „„Let’s Do It Tuzla““ и теренске акције које се проводе у оквиру истог, саставни су дио покрета „Let’s Do It Bosna i Hercegovina“, односно „World Cleanup Day“, у којем је у досадашњим еколошко-волонтерским акцијама учешће узело 35 милиона волонтера из преко 180 земаља свијета.

Тако су Тузла и остали градови у БиХ дијелом највеће еколошке глобалнепородице, уједињене у једној мисији – чишћа и љепша животна средина за све нас!

Овогодишњим теренским акцијама чишћења илегалних депонија отпада бити ће обухваћено неколико локација у ужем градском подручју, али и околне мјесне заједнице. Ријеч је, превасходно, о локалитету излетишта „Илинчица“, парка „Слана Бања“, видиковца „Кицељ“, моста у близини бивше Ливнице, појаса пруге код главне Жељезничке станице Тузла те паркинга у близини Филозофског факултета УНТЗ. Када је ријеч о мјесним заједницама, ове године ће се чистити подручје мјесних заједницаМрамор, Добрња, Пасци, Кисељак, Солина, Горња Тузла и Славиновићи. За све волонтере, учеснике теренских акција, осигуране су вреће, рукавице и освјежење.

„Теренске акције чишћења илегалних депонија отпада у оквиру нашег пројекта, а које су због своје континуираности постале и традиционална еколошка активност у Граду Тузла, упркос свему, бит ће одржане и ове године. Циљ нашег пројекта није био да ‘дигнемо руке’ од реализације овако важне активност у циљу очувања околиша нашег града, него да пронађемо начин на који ћемо обухватити исти број локација као и претходних година, а све у складу са важећим хигијенско-епидемиолошким мјерама и наредбама кризних штабова. Тиме ће, вриједним радом наших волонтера, у три седмице спровођења ових активности, Тузла бити очишћена од отпада који се налази у нашој природној средини. Важно је истакнути и да је ‘„Let’s Do It Tuzla“’ ове године покренуо многе промотивне кампање и на такав начиннастојимо дјеловати на свијест свих наших грађана. Кампање ће бити пласиране у периоду трајања теренских акција и то путем оутдоор површина, канала друштвених мрежа и медија“, саопштио је Аднан Имамовић, извршни координатор пројекта „„Let’s Do It Tuzla““.

У протеклом периоду, Организациони одбор пројекта „„Let’s Do It Tuzla““ позвао је све заинтересоване грађане да пријаве локацију коју желе да чисте, а за које ће, у складу са могућностима „„Let’s Do It Tuzla““ тима, бити осигурана пратећа логистика за чишћење. Позвани су и сви који немају приједлог локације за чишћење, али имају жељу да учествују у наведеним теренским активностима, да се јаве „„Let’s Do It Tuzla““ тиму чиме ће бити укључени у неку од унапријед планираних акција чишћења у њиховој режији.

„Циљ нашег пројекта увијек је био покривање што ширег подручја града нашим теренским активностима. Тиме ћемо ове године, поред спровођења теренских акција чишћења илегалних депонија отпада у ужем градском језгру, акције спровести и у одређеном броју рубних мјесних заједница, а све у циљу свођења броја илегалних депонија отпада на минимум. Сигурност свих учесника је приоритет, а то ће бити осигураноангажманом свих релевантних надлежних служби с циљем осигуравања безбједности приликом чишћења илегалних депонија отпада. Када је ријеч о броју учесника, очекујемо да ћемо окупити цца. 500 волонтера током троседмичног трајања акција, уз потпуно поштивање свих мјера и наредби кризних штабова током трајања сваке акције појединачно“, изјавио је Елдар Викало, члан тима за теренску координацију пројекта „„Let’s Do It Tuzla““.

Селективно прикупљање отпада значајан је сегмент који се годинама практикује на теренским акцијама чишћења илегалних депонија отпада, а захваљујући подршци компаније „Еко живот“, овлаштеног оператера система управљања амбалажним отпадом и златног партнера пројекта. На такав начин отпад бива упућен у процес рециклаже те добија нову вриједност.

„Као оператер система управљања амбалажом и амбалажним отпадом, Еко живот је већ седму годину за редом поносно златни партнер акција чишћења илегалних депонија отпада у оквиру пројекта „„Let’s Do It Tuzla““. Наш примарни циљ јесте да се што више амбалаже и амбалажног отпада прописно и на одговарајући начин збрине.Настојимо подржати овако добре и успјешне пројекте те смо задовољни што можемо и ми својим личним учешћем, али као оператер система управљања отпадом, да допринесемо чишћем и здравијем околишу. Жељела бих свакако нагласити да ће отпад који се сакупи за вријеме трајања теренских акција бити прописно и на одговарајући начин збринут“, изјавила је Едиса Бајрамовић, представница компаније „Еко живот д.о.о. Тузла.

Као еминентна међународна организација, Мисија ОСЦЕ-а у БиХ препознала је важност реализације овог пројекта, дајући на тај начин свој допринос очувању природе и подизању еколошке свијести код свих структура становништва.

„Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини жели похвалити активисте окупљене око покрета „Лет’с до ит” који континуирано исказују висок степен друштвене одговорности. Својим волонтерским ангажманом дају најбољи примјер како сви можемо дати допринос у изградњи бољег и угоднијег окружења. Јасно је да је унапређење животне средине дуготрајан процес и захтијева ангажман свих структура друштва. Стога Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини позива све релевантне актере да уложе додатне напоре у подручју заштите околиша јер чист околиш значи бољи квалитет живота грађана”, изјавила је Драгица Караџин, службеница Одјела за демократски развој Мисије ОСЦЕ-а у БиХ.

Прва у низу теренских акција чишћења илегалних депонија отпада бит ће реализована 19. септембра, док ће остале теренске акције бити проведене у предстојеће три седмице и то организирајући по три акције седмично. Организатори наглашавају да сви волонтери у овим теренским активностима учествују на сопствену одговорност, због чега се препоручује стриктно праћење инструкција које ће добити од овлаштених лица на терену, али и свих важећих мјера кризних штабова које се односе на окупљање људи на отвореном простору.