На Вол Стриту су у понедјељак цијене дионица порасле, понајвише у секторима који су за вријеме коронакризе били под највећим притиском, јер је улагаче охрабрила вијест о још једној вакцини против Цовид-19.

Дoу Џoнс ојачао је 327 бодова или 1,12 посто, на 29.591 бод, док је С&П 500 порастао 0,56 посто, на 3.577 бодова, а Насдаку индекс 0,22 посто, на 11.880 бодова.

Добро расположење на тржишту захваљује се нади улагача да ће ускоро почети вакцинисање против коронавируса, што би у догледно вријеме могло довести до нормализације ситуације у највећим свјетским господарствима.

Тако су, подстакнуте растом цијена нафте, јуче највише скочиле цијене дионица у енергетском сектору, више од 7 посто, док су индустријски и финанцијски сектор порасли више од 1 посто.

С друге стране, пале су цијене дионица технолошких компанија, које су за вријеме ‘локдауна’ највише порасле.

Тако је јуче цијена дионице Ејпл пала готово 3 посто, а Нетфликса више од 2 посто. Појефтиниле су, благо, и дионице Фејсбука, Амазона, Алпфабета и Микрософта.

Подршку тржишту пружила је и вијест да изабрани предсједник Џо Бајден планира за министрицу финансија именовати бившу предсједницу средишње банке Џанет Илен.

Упркос добрим вијестима, јучер се трговало опрезно јер се у многим савезним државама САД-а и даље биљежи рекордни број новозаражених коронавирусом.

Укупно је у САД-у досад забиљежено више од 12 милиона случајева заразе, а од Цовид-19 умрло је више од 255.000 људи.

На европским берзама цијене дионица су благо пале. Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,28 одсто на 6.333 бода, док је франкфуртски ДАX склизнуо незнатно на 13.126 поена, а париски ЦАЦ благо на 5.492 бода.